Sve je spremno za Lipovljanske susrete od 25. 07. – 27.07

Najveća državna manifestacija nacionalnih manjina „Lipovljanski susreti“ održat će se od 25. do 27 kolovoza.
Festival nacionalnih manjina i ove će godine biti bogat sadržajima, od kulture, do gastronomije, zabave i sporta.  Susrete su danas na konferenciji za novinare u lipovljanskom parku najavili načelnik općine Nikola Horvat, direktorica TZ Lipovljana Marijana Musij, te ravnateljica Knjižnice Marita Štelma.

Ovogodišnja zemlja partner je Češka Republika. „U parku će biti organiziran poseban češki paviljon gdje će se predstaviti nekoliko Čeških beseda s češkim veleposlanstvom, a bit će prilike za degustiranje njihovih tradicionalnih proizvoda. Nastup će na ljetnoj pozornici održati ansambl iz Češke koji će nastupiti i u središnjem programu, zajedno sa Češkom besedom Međurić“, rekla je direktorica TZ Lipovljani Marijana Musij.
 Sajam će obuhvatiti 28 izlagača manjinskih društava, KUD-ova i udruga koji će predstaviti svoju gastronomiju i rukotvorine.

Manifestacija počinje već u petak kada će nastupiti Prljavo kazalište i Super cover bend, a nastavlja se središnjim programom u subotu 26. lipnja. Tada će se u Narodnoj knjižnici održati i tradicionalni okrugli stol na temu Iskustva o primjeni zakona o pravima nacionalnih manjina koji će moderirati Josip Krajči. Kako je najavila ravnateljica Knjižnice Marita Štelma prije početka rasprave u Knjižnici će biti otvorena izložba „Odrasli smo u EU“ s temom ulaska češke u Europsku uniju.

 Središnji program Lipovljanskih susreta je u subotu poslijepodne na glavnom trgu, gdje će se uz brojne štandove i izlagače u 19 sati održati svečani kulturno umjetnički program. Na njemu će se, uz prisustvo izaslanika predsjednika RH i drugih gostiju, predstaviti brojna kulturno umjetnička društva s bogatim folklornim programom, a večer će završiti vatrometom. U subotu će nastupiti Najbolji hrvatski tamburaši, te Slavonski dukati. Nedjelja će, tradicionalno, biti dan vatrogasaca, ribiča, zabave i sporta, te dječjih sadržaja i animacija, u sklopu kojega će biti održana i Obiteljska biciklijada. Načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat rekao je kako su Lipovljani spremni za doček velikog broja gostiju. „Budući da nas očekuje lijepo vrijeme pozivam sve građane sa šireg područja da posjete Lipovljane koji i ove godine imaju što za ponuditi. Osim kulturnih sadržaja, ugostiteljske  punude, nudimo priliku za upoznavanje bogate tradicije nacionalnih manjina. Život koji mi u Lipovljanima živimo sve dane u godini, posjetitelji imaju priliku upoznati u najboljem svjetlu“, rekao je načelnik Općine Nikola Horvat.  Manifestacija se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH i Savjeta za nacionalne manjine.