Razgovor s ravnateljicom Knjižnice i čitaonice Popovača Ivanom Vlašić

Ljeto je vrijeme odmora i uživanja, kada se u potpunosti možete isključiti i uživati u tome što ne morate razmišljati ni o čemu, ali, nakon nekog vremena i to dosadi. Kada vas snađe takva sudbina, velike su šanse da ćete ljeto provesti čitajući. Tijekom godine je teško pronaći vremena za tu aktivnost, ali zato sada kada imate vremena, to ne bi trebao biti problem. Možete čitati što god želite, ali, u slučaju da ste neodlučni, ravnateljica Knjižnice i čitaonice Popovača Ivana Vlašić za vas je pripremila i nekoliko prijedloga.

Zbog čega ste se odlučili za knjižničarstvo i koliko dugo se njime bavite?

U svijet knjižničarstva sam sasvim slučajno došla, budući da nisam mogla dobiti posao u struci 20-tak godina. Prvo sam radila u jednoj školskoj knjižnici, zatim u Knjižnici i čitaonici Kutina, a od 1.1.2022. sam ravnateljica popovačke Knjižnice. Oduvijek sam voljela knjigu i knjižnicu, ali kao strukom se bavim nekih 13 godina.

Što preferirate kada je o čitanju riječ? Koja je vaša omiljena knjiga?

Najdraži žanr su mi putopisi, drame, trileri, ali volim pročitati i  djela hrvatskih autora. Omiljena knjiga mi je Čudnovate zgode šegrta Hlapića koju sam pročitala sigurno  trideset puta.

Zbog čega je važno čitati?

Čitanje je izuzetno važno za sve, a pogotovo za djecu najranije dobi jer obogaćuje rječnik, poboljšava koncentraciju, proširuje znanje, umanjuje stres, donosi mir, razvija kreativnost i analitičko razmišljanje te zabavlja.

Ljeto je godišnje doba tijekom kojega imamo najviše slobodnog vremena. Kao jedna od omiljenih aktivnosti svakako je i čitanje. Što čitati tijekom ljeta? Što nam možete preporučiti?

Da, ljeti imamo više vremena jer su godišnji odmori. Svakako je najbolje čitati ono što nas opušta, zabavlja, a to može  biti bilo koja vrsta knjige ovisno o osobi koja čita, što ona voli. Praksa u knjižnicama je pokazala da se ljeti čita neko “lakše” štivo, ljubavni , kriminalistički romani i putopisi.

Od novijih izdanja, a koje možete pronaći i u Knjižnici i čitaonici Popovača izdvajam sljedeće: Melissa da Costa „Sve plavetnilo neba“, Giuliano da Empoli „Mag iz Kremlja“, Kinsella „Zabava tek počinje“, Otessa Moshfegh „Eileen“ te Laura Dave „Posljednje što mi je rekao“.