Proglašena prirodna nepogoda – prijava šteta obavezna do 1. kolovoza

U periodu od 19. do 22. srpnja 2023. godine olujno nevrijeme uzrokovalo je prirodnu nepogodu – olujni i orkanski vjetar koji je nanjeo ogromnu štetu na stambenim, gospodarskim i drugim objektima, infrastrukturi te na poljoprivrednim kulturama za područje gradova Kutine, Popovače, Novske, Siska, Hrvatske Kostajnice i Petrinje te općina Velika Ludina, Lipovljani, Lekenik, Sunja i Jasenovac.

Na osnovu prijedloga čelnika jedinica lokalne samouprave, Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak proglasio je 24. srpnja 2023. godine navedenu prirodnu nepogodu.

Sukladno Zakonu o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda, sve nastale šteta prijavljuju se najkasnije u roku od osam (8) dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode.

Svakoj jedinici lokalne samouprave prijavljuju se samo one površine koje se nalaze na njezinom području.

Gradovi Kutina i Popovača te Općina Velika Ludina obavještavaju stoga sve poljoprivrednike, fizičke i pravne osobe da prijave štete od prirodne nepogode, nastale uslijed naleta olujnog i orkanskog vjetra koji je zahvatio njihovo područje i uzrokovao znatnu materijalnu štetu.

Prijave u Kutini mogu se predati u sobi 211 (potkrovlje) Gradske uprave na adresi Trg kralja Tomislava 12/1 od 7 do 15 sati. Dodatne informacije mogu se dobiti na broj telefona 044/692-028.

U Popovači se prijave predaju na urudžbeni zapisnik gradske uprave na adresi Trg grofova Erdodyja 5. Dodatne informacije u vezi prijave štete mogu se dobiti na kontakt broj 044/679-750. U Velikoj Ludini se prijave predaju na adresi  Sv. Mihaela 37, u Prijemni ured Općine, radnim danom od 7 do 15 sati, a više informacija se može dobiti na broj 044/658-250. Obrasce za prijavu moguće je preuzeti na mrežnim stranicama Gradova Kutina i Popovača te Općine Velika Ludina ili ih osobno preuzeti u  prostorima gradskih i općinske uprave.