Održana “Avantura života”

Knjižnica i čitaonica Popovača i Udruga Moslavina po prvi su puta proteklog vikenda organizirali program „Avantura života- šatorijada na Moslavačkoj gori“.

Prema idejama organizatora, „Avantura života“ za ciljanu je skupinu djece i mladih te njihove pratitelje počela u subotu u poslijepodnevnim satima i trebala je trajati do nedjeljnog poslijepodneva, no zbog vremenskih neprilika, završila je nešto ranije.  

Unatoč njima, većina je polaznika po prvi puta imala prilike boraviti u šumi i spavati u šatoru te uživati u mnogobrojnim edukativnim i zabavnim aktivnostima.

Naime, uz slobodno vrijeme namijenjeno za igru u prirodi, čitanje i druženje uz logorsku vatru, svi polaznici naučili su važna pravila vezana uz kampiranje i planinarenje.  Između ostalog,  mogli su  čuti i razne zgode vezane uz preživljavanje u prirodi, a o njima je pričala iskusna planinarka Ljiljana Oršulić.

Za praktični tečaj poznavanja biljaka bila je zadužena fitoterapeutkinja Matea Ivanetić, dok su o kristalima i potrazi za njima, kao i o znamenitostima Moslavačke gore više mogli čuti od predstavnika Udruge Moslavina, predsjednika Igora Lipovca te istraživača, „moslavačkog Indiana Jonesa“ Daria Pavine. Za lakši san, legende i priče o ovom lokalitetu čitala je ravnateljica Knjižnice i čitaonice Popovača Ivana Vlašić.

„Jelen kamp“, lokaciju na kojoj se odvijao najveći dio programa „Avantura života“ malim je avanturistima pružio sve pogodnosti za kojima sve više čeznu svakodnevnim poslovima i problemima preopterećeni građani. Improvizirana kuhinja u kojoj se moglo pronaći štošta, miris pečenih kobasica i kukuruza, logorska vatra uz koju se do dugo u noć čuo smijeh, te odmor u prirodi, u šatorima uz pjev ptica, samo su neke od pogodnosti koje je ova lokacija na Dugačkom brdu, nedaleko od brda Mesec i Kaluđerovog groba pružila okupljenima.

„Svaka planina čuva nešto posebno što ćeš otkriti, kao što i svaka špilja čuva svoje blago. Treba biti hrabar, usuditi se, a ako hrabre prati sreća ili barem tako kažu, onda ćeš biti nagrađen onim najljepšim i naposljetku, i možda ne bude tako strašno! Planinu treba znati voljeti, osjetiti, prihvatiti je i poštivati kao osobu.“ – ispričala je tom prigodom Ljiljana Oršulić.

Organizatori su iznimno zadovoljni prvom „Avanturom života“ koja je okupila 20-ak sudionika, te zahvaljuju sponzorima, tvrtkama Pik Vrbovec i Dukat, OPG-ovima Cerovec i Kolert, te Vatrogasnoj zajednici Grada Popovače koja im je osigurala prijevoz, kao i obitelji Pavina koja se pobrinula za uređenje kampa te Hrvatskim šumama – Šumariji Popovača i tvrtki Cubus.

Ovaj program, svakako će se u budućnosti nastaviti budući da postoji veliki interes, pa uz povećanje broja šatora i sudionika, očekivati se mogu i neke nove lokacije, ali i neke nove aktivnosti koje će svakako biti zapisane u dnevnike novih planinara i avanturista.