19. sjednica Gradskog vijeća Kutine

Gradsko vijeće Grada Kutine na 19. je sjednici podržalo namjeru Accolade grupe za kupnju 68 ha zemljišta u Industrijsko logističkoj zoni za gradnju industrijskog parka. Prihvaćen je i rebalans proračuna s ciljem kupnje multimedijalne dvorane, poslovnih prostora, stana za pedijatra i tri garaže u novoj zgradi na trgu dr. Franje Tuđmana.
Češka grupa Accolade poslao je pismo namjere Gradu Kutini u kojem izražava interes za kupnju zemljišta u Industrijsko-logističkoj zoni s ciljem razvoja i gradnje industrijskog parka.
Procijenjena je vrijednost investicije 242 milijuna eura te se navodi kako bi u novom industrijskom parku bilo otvoreno od 2000 do 3500 novih radnih mjesta. Accoolade je izrazio interes za kupnju 680 000 m2 te ističe kako je najveća prihvatljiva cijena za otkup zemljišta 1 euro/m2.
Gradonačelnik Kutine Zlatko Babić preporučio je vijećnicima da podrže češke investitore. Naime Industrijsko-logistička zona godinama je brendirana kao Pametna poslovna zona, ali imala je temeljni problem, priznao je gradonačelnik.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Gradonačelnik Kutine, rekao je kako je od 10-ak zainteresirani češki investitor najozbiljniji, jer je spreman izgraditi pristupnu cestu i svu potrebnu infrastrukturu te je na pitanja vijećnika jasno odgovorio kako ne planira graditi spalionicu otpada.

     Veliko zanimanje vijećnika izazvao je i Izvještaj o poslovanju Eko Moslavine. Vijećnik Dalibor Žiljak istaknuo je kako je „Eko Moslavina u 2021. godini u kojoj je Adrijana Cvrtila bila direktorica ostvarilo dobit od 1.234.383,00 kuna, a u 2022. godini kada je direktor bio Danijel Husnjak ostvarilo je dobit u iznosu 29.265,00 kuna što predstavlja smanjenje dobiti od 98%.“ Direktor Danijel Husnjak odogovorio je kako je to posljedica toga što je Popovača osnovala svoje Komunalne servise i preuzela uslugu sakupljanja i odvoza otpada, a Eko Moslavina nije otpuštala radnike.

Vijećnik Vragutin Vragner prenio je glasnine i postsavio ih kao pitanje.

Dragutin Vagner, vijećnik i Danijel Husnjak, direktor Eko Moslavine

Vijećnik Davor Kljakić bio je nezadovoljan Izvještajem I odgovorima Danijela Husnjaka te je za vrijeme glasanja napustio sjednicu, ali je izvještaj prihvaćen sa 9 glasova ZA i 6 protiv.

     Jednoglasno su prihvaćeni Izvještaji o poslovanje Moslavine d.o.o. i Komunalnih servisa d.o.o. Krešimir Lenić upozorio je kako je u velikoj opasnosti opstsanak tržnice. Prihodi su pali, a pozitivni su samo zbog iznajmljivanja poslovnih prostora što nije djelatnost tržnice. „Grad Kutina će uskoro morati subvencionirati tržnicu ukoli ju želimo zadržati, jer prodavačima i OPG-ovcima ne možemo povećavati cijene najma.“, rekao je direktor Gradske tržnice i dodao.

Krešimir Lenić, direktor Komunalnih servisa Kutina

Vijećnici su usvojili i rebalans proračuna grada Kutine. Iz radnih materijala je vidljivo kako je iznos viška u proračunu iz ranijih godina 1,066,500,00 eura. Zašto su potrebne druge izmjene i dopune proračuna vijećnicima je obrazložio Ivan Crnac, pročelnik za financije.

Ivan Crnac, pročelnik UO za financije Grada Kutine

U aktualnom satu gradonačelnik Kutine odgovorio je na pitanje kada će biti sanirana Crkvena ulica koja je razrovana u nedavnoj bujičnoj poplavi.

Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine

Gradonačelnik Kutine je odgovorio i na pitanja o projektu Eko Reci Park te je ponovio kako investitor još nije iskazao namjeru kupnje zemljišta u Pametnoj poslovnoj zoni.