Petrovo – slavlje kutinsko!

Kutina je započela proslavu „Petrova- slavlja kutinskog“ bogatim i raznovrsnom programu tijekom kojeg su građani Kutine, kao i njezini posjetitelji, imali prilike vidjeti djelić kulturno-povijesnih vrijednosti, ali i kroz edukativne, eno-gastro i zabavne programe ugodno se provesti na blagdan sv. Petra i Pavla.

Dan je to kada Kutina slavi svoje bogato povijesno uporište, obrtništvo, zanat, tradiciju te kulturno naslijeđe svojih predaka, a od ove godine i Dan grada, istaknuo je to prilikom otvorenja bogatog programa gradonačelnik Kutine Zlatko Babić.


„Znamo da je i to povijesni datum za Grad, jer upravo je na Petrovo Kutina dobila pravo sajmovanja i mi smo ga uvijek slavili iz tog razloga, a sada smo mu još dali novu dimenziju. Pripremili smo stoga niz događanja koji su posvećeni njegovanju kulturne baštine i zanatima kako bi se naši građani i posjetitelji mogli prisjetiti kako je to izgledalo nekad, ali i kako bi se i djeca upoznala s njima. Tek sada građani Kutine osjećaju da je Dan grada i dan svih građana budući da su i naše ustanove i udruge osjetile potrebu i pokazale što rade tijekom godine i da se na taj način približe sugrađanima.“

 Program na Trgu dr. Franje Tuđmana započeo je prezentacijom o životu i radu u Kutini, o čemu se više moglo čuti od članova Udruženja obrtnika Kutina. Važan djelić tog sadržaja odnosio se i na tradicijske zanate koje su tom prilikom prezentirali Etnografski odjel Muzeja Moslavine Kutina i KUD „Seljačka sloga Kutina“.

„I ove smo godine na Trg donijeli dašak prošlosti i ponudili smo našim građanima da još jednom, kao i lani, nauče ili se prisjete vještine tkanja na tkalačkom stanu. Tkalje Mandica Mikoč i Đurđa Vončina rado su s okupljenima podijelile svoje znanje, a sve kako bi se ova tradicijska vještina prenijela na nove generacije. Konkretno, okupljeni su mogli naučiti kako se prede koristeći kolovrat te isprobati tkanje tehnikom naopakog prebora koja predstavlja dugotrajan i precizan posao za koji je potrebno mnogo ljubavi.“ – rekla je kustosica Etnografskog odjela MMK Silvija Kantolić.

 Javni nastupi započeli su „Susretom u pjesmi“ koje je otvorila Vokalna skupina Rusalke, a svojim su izvedbama okupljene uveselili i zborovi umirovljenika iz Kutine i Podravskih Sesveta te ŽVA Kutinske dunje.


   Petrovo je nastavljeno i susretom folkloraša na kojem su se predstavile brojne folklorne skupine članice Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine koje su zajedno zapjevale i zaplesale kolo.

Turistička zajednica imala je pune ruke posla kako bi sve proteklo kako je planirano, no na sreću vrijeme je odlično i građani mogu nastaviti slaviti Petrovo i Dan grada još dva dana. Građani su jučer imali priliku i kušati gulaš s potpisom kulinarske zvijezde masterchefa Branka Ognjenovića.

„Mnoštvo je različitih sadržaja za djecu i mlade. Ove godine ponudili smo i nešto novo u gastro dijelu programa. Nakon prvog dana moram zahvaliti svim KUD-ovima iz Gradskog saveza KUD-ova koji su pripremili izuzetno kvalitetan program u trajanju od čak 3 sata. To je postala tradicija da uz Petrovo možemo gledati i njih, kao i kutinske zborove. Hvala i svim gradskim ustanovama uključenima u program“, rekla je direktorice TZ Grada Kutine Ivana Grdić.

Program na Trgu dr. Franje Tuđmana pratio je i program za djecu: „Posebno mi je drago što nam je u goste došao Festival igračaka iz Ivanić Grada koji su po prvi puta u gradu. Tu su i razne dječje igre, vlakić za djecu koji vozi sva tri dana ulična animacija. Pokazalo se da djeca to traže, posjetitelji to vole i svake godine nastojimo im u tom smislu ponuditi nešto novo“, ističe direktorica TZ Grada Kutine.

U glazbenom dijelu programa sinoć su uz podršku publike nastupili pjevači A strane s HRT-a, a večeras se očekuje nastup Petra Graše koji će zasigurno razveseliti Kutinčane, ali i stanovnike iz okolice. Sutra navečer (1. srpnja) nastupit će grupa Vatra.

Program koji građane očekuje danas možete pogledati u nastavku: