GV Kutina: Nagrada za životno djelo – pateru Marianu Passeriniju

Gradsko vijeće Kutine na jučer održanoj sjednici jednoglasno je potvrdilo odluku da će ovogodišnju nagradu za životno djelo dobiti pater Mariano Passerini.

O tri kandidature dvije su se odnosile na patera Passerinija predloženog od strane Roberta Krpesa i Martine Jurišić sa 11 supotpisnika, dok se jedna odnosila na Dragu Šparavca predloženog od strane DVD-a Šartovac.
   Prijedlog povjerenstva na čelu s predsjednicom Sanjom Habek potvrdilo je jednoglasno i Gradsko vijeće Kutine, a rasprave nije bilo. Pater Mariano Passerini koji je u Kutini 13 godina bit će nagrađen za dugogodišnje nesebično zalaganje za potrebe starijih, bolesnih i ljudi pogođenih demencijom, posebno Alzheimerovom bolešću te osnutkom Zaklade Ivanova kuća. Gradonačelnik Zlatko Babić posebno je istaknuo njegove zasluge na širenju glasa svetosti brata Ivana Bonifacija Pavletića, što je od velike važnosti za vjernike, a čime se i promovira Kutina i Moslavina diljem svijeta.  
Nagrada pateru Passeriniju bit će dodijeljena na svečanoj sjednici Gradskog vijeća koja će biti održana na Dan grada, 29. lipnja u Domu kulture.

Gradsko vijeće Kutine započelo je aktualnim satom na kojem su otvorena brojna aktualna pitanja, od posljedica najavljenog ukidanja prireza, radova na Aglomeraciji, gašenja javne rasvjete, posljedica poplava, košnje grada itd.
 

Gradsko vijeće od ove sjednice ima dva nova vijećnika. Na mjesto vijećnika Ilije Bage, u vijeće je ušao Davor Malić s liste Domovinskog pokreta, dok je na mjesto HDZ-ove vijećnice Ivane Masnec došla Nataša Vugrinović (HDZ).
  Dok je vijećnik Ilija Bago s obnašanja dužnosti otišao odjavom prebivališta s područja Kutine, vijećnica Ivana Masnec mandat je stavila u mirovanje iz osobnih razloga.
  U nastavku sjednice koja je imala kratak dnevni red izglasan je prijedlog programa novog zapošljavanja i samozapošljavanja, potpora za usavršavanje i sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi za 2023. godinu koje je prezentirao pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Hrvoje Krmelić.

  Kako je istaknuo poduzetništvo je od iznimne važnosti i poduzetnicima se nastoji pomoći što je više moguće. Za sufinanciranje novog zapošljavanja i samozapošljavanja grad dodatno, za 50%, uvećava potporu za sve poduzetnike mlađe od 30 godina čime se nastoji izaći u susret mladima koji žele pokrenuti svoj posao, a još veće pogodnosti imaju poduzetnici za zapošljavanja u poslovnim zonama.
 

Vijećnici su podržali ove mjere, a vijećnica Jasminka Molnar (SDP) predložila je kako bi se trebale ponovo uvesti i mjere za novu opremu koje su ovim natječajem izostale. Kako je rekao pročelnik, Gradsko vijeće na sljedećem natječaju može donijeti takvu odluku.
 Gradonačelnik je iskoristio ovu priliku pozvati vijećnike na bogat program uz Dan Grada koji će Kutina prvi puta slaviti uz blagdan sv. Petra i Pavla 29. lipnja. Odluku o promjeni datuma donijelo je Gradsko vijeće, no do nje je došlo i temeljem mišljenja stručnog povjerenstva koje promjenu datuma nije donijelo naprečac. Program uz Dan grada održavat će se od 26. do 2. srpnja.