Aktualni sat 20. sjednice Općinskog vijeća Velike Ludine

Na Aktualnom satu 20. sjednice Općinskog vijeća Velike Ludine vijećnici su iskazali interes za brojne teme.

Tomislav Bišćan (SDP) upitao je načelnika hoće li se uskoro nabaviti kante za prikupljanje plastike. Načelnik Dražen Pavlović odgovorio je kako promjena za sada po tom pitanju nema te će se i dalje plastika prikupljati u vrećama budući da ih se može predati neograničen broj, dok je kanta određene dimenzije i pojedinim bi korisnicima bila nedovoljna.

Vijećnik Vedran Svilić (SDP) upitao je u kojoj je fazi natječaj za zakup državnog poljoprivrednog zemljišta, a na što je od načelnika dobio odgovor kako je riječ o posljednjoj fazi,  radi se maksimalno brzo, ostalo je još nešto malo neriješene zemlje, te bi se njezini zakupci mogli znati do kraja godine budući da se priprema natječaj. Komunalna referentica Verica Kesak pojasnila da se uskoro očekuje potpisivanje 12 ugovora te raspisivanje spomenutog natječaja kojim bi se riješile preostale poljoprivredne površine.

Vijećnik Svilić upitao je i u kojoj je fazi izgradnja sustava za navodnjavanje. Načelnik Pavlović pojasnio je kako je ishođena lokacijska dozvola, te se prikuplja dokumentacija za ishođenje građevinske, kao i za prijavu na natječaje vezane uz sufinanciranje, a sama realizacija može se očekivati kroz dvije do tri godine.

Vijećnik Svilić upitao je i kada će se nastaviti čišćenje površina uz ceste. Direktor općinskog komunalnog poduzeća Hrvoje Plaščar pojasnio je kako će se taj posao odraditi čim to dopuste vremenske prilike, pojasnivši kako su raspored poremetile dugotrajne kiše i problemi koje su one izazvale.

Vijećnik Mario Novak (HSP) upitao je zašto se LED rasvjeta u Gornjoj Vlahiničkoj postavila na privremene stupove, dok neka sela koja imaju postavljene novije stupove, nisu ju dobila. Načelnik je u odgovoru pojasnio kako je ovo naselje imalo izuzetno lošu javnu rasvjetu te je zamjena rasvjetnih tijela bila prioritet, a što se tiče privremenih stupova, pojasnio je kako će elektra s njihovom izmjenom premjestiti i rasvjetna tijela.

Vijećnik Novak ukazao je i na probleme koji se pojavljuju na nekoliko mjesta, a vezani su uz rekonstrukciju prometnice Mala Ludina – Mustafina Klada. Načelnik Dražen Pavlović u komentaru je pojasnio kako će se određene stvari odraditi kroz redovnu djelatnost održavanja prometnica, te napomenuo i kako su najveći problem neočišćene grabe i kanali, a što bi se kroz neko vrijeme trebalo riješiti od strane Hrvatskih voda.