“Redefinicija krajolika – Tektonska dinamika” – izložba Alema Biočića u Galeriji MM

U Galeriji Muzeja Moslavine otvorena je izložba slika akademskog slikara Alema Biočića pod nazivom „Redefinicija krajolika – Tektonska dinamika“.


 Alem Biočić u Kutini je rado viđen gost, a budući da živi i stvara u Sisku ovdje ima i puno prijatelja, ali i ljubitelja umjetnosti koji cijene njegov rad.


 Uvodnim riječima o autoru posjetiteljima kutinske Galerije obratila se ravnateljica Jasmina Uroda Kutlić, a o djelima autora govorila je kustosica galerijskog odjela, Jelena Batinić.
 

Biočićeve slike rezultat su promatranja pejzaža definirane odnosno redefinirane na apstraktan način. „U voštano uljnim pastelima s početka ciklusa zamjećujemo strukturu koja će se pojavljivati kroz cijeli ciklus. Elementi pejzaža smješteni su na sredinu djela i dominiraju“, istaknula je Jelena Batinić. Upravo ti elementi mijenjaju se, a neki od njih i ponavljaju kroz svaku novu sliku u drugačijoj formi, boji i obliku. Izložbeni prostor pršti bojama, a svaka paleta boja uvod je u novi prostor, u novu priču.


 Nakon potresa koji je zadesio Sisak nastao je ciklus Tektonska dinamika. „U njemu su svi reducirani apstraktni elementi pejzaža snažno uzdrmani. Pomicanje tektonskih ploča u dubini Zemlje stvorilo je novu dinamiku u pejzažu“, ističe kustosica Galerije o ovom dijelu ciklusa.

Riječ je o vrlo atraktivnoj izložbi čije slike traže duže promatranje i fokus, a uzvraćaju mnoštvom detalja i poruka o prostoru koji nas okružuje. Na koji ćemo ga način shvatiti ovisi o promatraču. Autor je upravo promatrača nastojao potaknuti da pronikne u svoj odnos prema prirodi i krajoliku, iznoseći svoje viđenje stvari – kazala je Jelena Batinić.


  Riječ autora svela se na kratku poruku zahvale, što ne čudi. Autor je ponudio djelima sve što bi poručio riječima, i više od toga. Svi koji nisu stigli na otvorenje ove zanimljive izložbe mogu je pogledati do 2. lipnja 2023.  



Biografija 

Alem Biočić je rođen 1958. u Virovitici. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Sisku. Diplomirao je 1983. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Vasilija Jordana. U razdoblju od 1983. do 1985. godine suradnik je majstorske radionice prof. Ljube Ivančića i prof. Nikole Reisera. Status samostalnog umjetnika ostavruje 1986. godine, da bi ga 1989. godine prekinuo i zaposlio se kao profesor likovne kulture u osnovnoj školi Braće Ribar u Sisku. Uz slikarstvo, bavi se ilustracijom knjiga i časopisa(Kurir, Modra Lasta, Smib), te grafičkim dizajnom i klasičnim grafičkim tehnikama. Do sada je ilustrirao 13 knjiga različitih autora, a pored toga kompletan je autor slikovnice za djecu “Sisački abecedarij“. Godine 2006. objavljen mu je strip „Urota zrinsko-frankopanska“. Autor je desetak naslovnica CD-a bajki za djecu koju je objavila sisačka Udruga slijepih i slabovidnih osoba. Katedralnoj crkvi Uzvišenja Svetog Križa poklonio je Križni put koji je postavljen u kapelici Svetog Vinka sisačke bolnice dr. Ivo Pedišić. Sudionik je likovnih kolonija u Sisku, Bitoli, Prilepu, Slavonskom Brodu, Lipiku, Voloderu, Pokupskom, Popovači.
U periodu od 1984./1985. do 2014. godine je imao 15 samostalnih izložbi u Zagrebu, Sisku, Velikoj Gorici, Karlovcu, Kutini, Ludbregu, Virovitici i Popovači.