Osnovano Dječje gradsko vijeće Popovače – Lora Križanić izabrana za dječju gradonačelnicu

U prostoru Gradske vijećnice, 10. svibnja, održana je 1. sjednica Dječjeg gradskog vijeća Popovače.

Događaj je to od iznimne važnosti za uključivanje u akciju „Gradovi i općine-prijatelji djece”, a kojoj se pristupilo prije nekoliko godina.

Sjednicu Dječjeg gradskog vijeća vodio je gradonačelnik Josip Mišković, a uz njega, nazočili su joj i njegov zamjenik Lovro Miklaužić, predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec, voditeljica Turističke zajednice Ksenij Tomac Špoljarić, a koja je ujedno i tajnica Koordinacijskog odbora inicijative „Popovača-Grad prijatelj djece“ te ravnateljica Knjižnice i čitaonice Ivana Vlašić kojoj je povjerena i funkcija voditeljice Dječjeg gradskog vijeća.

Da je i glas djece u Popovači od izuzetne važnosti istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Josip Mišković. „Inicijativa za „Grad prijatelj djece“ je nastala onog časa kada smo dobili status grada. Ispunili smo čitav niz zahtjeva do sada, a što se i primjećuje budući da imamo dosta sadržaja primjerenog djeci, a i naša su ulaganja velikim dijelom usmjerena na njihove potrebe. Meni je zaista drago što će se ovim korakom, osnivanjem Dječjeg gradskog vijeća moći čuti i glas naše djece koja će nam dati svoje savjete i primjedbe. Red je da ih mi odrasli saslušamo i pokušamo riješiti njihove probleme.“ – rekao je gradonačelnik.

Nakon pozdravnih riječi ravnatelja popovačkih osnovnih škola, Zvjezdane Martinec i Dražena Mlakara, te kratkog upoznavanja 12 članova ovog tijela, a koji su predsjednici šestih i sedmih razreda, uslijedilo je glasovanje te je za dječju gradonačelnicu izabrana Lora Križanić, učenica 7.a razreda OŠ Popovača, a za njezina zamjenika Leon Miša, učenik 6.b razreda OŠ Zorke Sever. Uz njih, prvi saziv ovog tijela čine i: Roko Arnautović, Leticija Ilijaš, Tara Pokas, Dorotea Andlar i Lorena Burić iz OŠ Popovača te: Tea Hegeduš, Lovro Orlovski, Vito Del Ponte, Ivano Brlek i Marko Peštaj iz OŠ Zorke Sever.

Po završetku izbora, okupljenima se obratila i dječja gradonačelnica. „Odličan sam učenik i jako dobar prijatelj i savjetnik. Treniram za ženski nogometni klub „Moslavac“.  U budućnosti se vidim kao liječnica jer mi je to san odmalena. Ja sam ovdje kako bi se zalagala za prava i uvažavanja mišljenja učenika i druge djece.  Smatram da bi svi trebali imati ista prava i mogućnosti bez obzira na njihovu nacionalnost, boju kože ili vjeru.“ – rekla je Lora Križanić.

U nastavku sjednice dječji su gradski vijećnici usvojili Poslovnik o radu, a potom su imali prilike predstavnike Grada i predsjednika Gradskog vijeća upitati sve što ih je zanimalo o poslovanju Grada i Vijeća, ali i saznati koje su njihove nove zadaće.

Među prvima, svakako će biti njihovo sudjelovanje na jednoj od sjednica Gradskog vijeća kada se ono preseli u novi prostor, ali i sudjelovanje na manifestacijama i drugim događajima primjerenima za njihovu dob te sudjelovanje dječje gradonačelnice na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada.