Održana 40. smotra folklora Moslavine

U kutinskom Domu kulture 6. svibnja održana je 40. Smotra folklora Moslavine, a koja je ujedno bila i izlučna smotra za Županijsku smotru folklora “Martinski susreti”. Događaj je to u organizaciji Gradskog saveza KUD-ova Grada Kutine, a čiji su  suorganizatori Pučko otvoreno učilište Kutina te Zajednica kulturno-umjetničkih udruga SMŽ koja je i pokrovitelj zajedno s Gradom Kutina, Sisačko-moslavačkom županijom, Hrvatskim saborom kulture, Ministarstvom kulture i medija te HDS ZAMP-om.

Smotra je okupila više od 300 plesača, pjevača i svirača iz 13 društava s područja gradova Kutine i Popovače te općine Velika Ludina, od čega 10 u kategoriji izvorni folklor, a 3 u kategoriji koreografirani folklor, istaknula je izrazivši zadovoljstvo zbog ovog velikog broja okupljenih čuvara tradicijske baštine tajnica Gradskog saveza KUD-ova Kutine Jasminka Molnar.

U kategoriji izvorni folklor svoje su scenske prikaze pjesama i plesova Moslavine predstavili KUD „Mijo Stuparić“ Velika Ludina, KUD „Moslavec“ Voloder, KUD „Seljačka sloga“ Kutina, Češka beseda Međurić, KUD „Banova Jaruga“, KUD „Ilova“; KUD „Stružec“, KUD „Husain“, Matica Slovačka Međurić i KUD „Repušnica“, dok su koreografije vezane uz moslavački kraj izveli KUD „Ivančice“ Kutina i KUD „Šartovac“, a KUD „Moslavina“ predstavio se građom iz Sjeverne Moslavine i Bilogore.

Okupljene je na početku programa pozdravio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić. Tom prigodom izrazio je zadovoljstvo jer je upravo Kutina domaćin ove jubilarne smotre. „Jasno da smo uvijek ponosni na tako veliki događaj. Ovo je bila prilika da nam se nakon pauze zbog pandemije koronavirusa predstave naša folklorna društva i zaista možemo primijetiti buđenje i povećanu aktivnost u njihovom radu. Svjedočimo tome i kroz niz manifestacija u njihovoj ili gradskoj organizaciji, a na kojima nam također prikazuju svoje bogatstvo pjesme, plesa i običaja, a koji su dio tradicije našeg kraja. Posebno nas veseli i sve veći broj mladih koji njeguju i čuvaju našu tradiciju kako ona ne bi prešla u zaborav.“ – naglasio je gradonačelnik.

Smotru je otvorila izaslanica župana i predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga SMŽ Ivanka Roksandić. Zahvalila je pritom kutinskom Gradskom savezu na domaćinstvu i odličnoj organizaciji, ali i ugodnoj atmosferi u kojoj su uživali svi sudionici. „Zaista sam ponosna na veliki broj kulturno-umjetničkih društava u Moslavini. Zahvalna sam svima koji čuvaju tradiciju i baštinu svoga kraja. Ovako veliki broj sudionika, prije svega, znak je da će mladi ljudi nastaviti plesati i pjevati i čuvati svoju baštinu. Moslavina je našom baštinom, i zaista, ovi KUD-ovi, njih 20-ak s ovog područja, zalog su za budućnost kulturnog amaterizma na području Sisačko-moslavačke županije.“ – rekla je Ivanka Roksandić.

Nakon završetka Smotre održan je Okrugli stol na kojem su selektori Hrvatskog sabora kulture, dr.sc. Tvrtko Zebec zadužen za ples, Tomislav Habulin zadužen za glazbu i Katarina Bušić zadužena za narodno ruho iznijeli svoju analizu, te mišljenja i preporuke.

Generalno, svi su izrazili zadovoljstvo programom. „Zaista smo uživali u većinom odličnim izvedbama. Uglavnom su izvedbe bile stilski dobre, te je bila izražena tradicija kroz pjesmu i ples. Od srca vam hvala.“- poručio je dr.sc. Tvrtko Zebec.

„Ova je županija koja ima bogatu i dugu tradiciju folklornog i umjetničkog stvaralaštva te mnoštvo nošnji koje su hvala Bogu sačuvane, u jako puno različitih tipoloških i stilskih inačica. Uvažavajući sve to, svi članovi komisije imaju jako težak posao. Mi moramo poznavati cijelu priču, i vertikalno i horizontalno, a kako bismo mogli procijeniti izvedbe.“ – pojasnila je Bušić te poručila sudionicima da i dalje ustraju u svom radu.

„Glazbena sastavnica bila je dobro izvedena, vidi se da se njome dobro vlada, no, izvedbe su se prema kvaliteti razlikovale, bilo je boljih i loših. Većina izvedbi oduševila me energijom i srčanošću, a pohvaljujem i njegovanje zavičajnog govora.“ – rekao je Tomislav Habulin.

Prema odluci stručnog povjerenstva, a koja je obrazložena na Okruglom stolu, Moslavinu će na Županijskoj smotri u Martinskoj Vesi, 11. lipnja, predstavljati 7 društava. U kategoriji izvorni folklor nastupit će KUD „Mijo Stuparić“, KUD “Moslavec” Voloder, KUD “Banova Jaruga”, KUD “Stružec” i  KUD “Repušnica”,  a u kategoriji koreografirani folklor KUD “Moslavina” Kutina i KUD “Ivančice”.