Održana 20. sjednica Gradskog vijeća Popovače

Gradsko vijeće Popovače 17. svibnja održalo je svoju 20. sjednicu na čijem je dnevnom redu bilo 8 točaka.

Nakon Aktualnog sata tijekom kojeg su vijećnici iskazali interes za brojne teme, usvojen je skraćeni Zapisnik s prošle sjednice.

U nastavku, jednoglasno je donesena Odluka o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi na kčbr 3340/3 k.o. Grabrov Potok. „Točka je vezana uz zahtjev Lipovice d.o.o. koja planira proširenje svojih aktivnosti, prije svega izgradnju solarnih kolektora, a prije toga trebaju se riješiti pravno-imovinski odnosi koji su na neki način vezani uz grad budući da prometnica koja prolazi po sredini dviju parcela u vlasništvu Lipovice, u jednom bi se dijelu trebala izmjestiti. Da bi bilo kakav zahtjev radili na toj prometnici potrebno je skinuti javno dobro.“ – pojasnio je gradonačelnik Josip Mišković.  

Potom, jednoglasno su donesene Odluke o proglašenju statusa nerazvrstane ceste Ulica Sv.Barbare IV. lijevi odvojak i V. lijevi odvojak, a koje su, kako je pojasnio gradonačelnik potrebne kako bi se ucrtale u stvarnom stanju, odnosno kao bi se mogla omogućiti izgradnja niskonaponske mreže te konačno napajanje objekata električnom energijom. Dakle, potrebno je riješiti imovinsko-pravne odnose kako bi se u konačnici udovoljilo zahtjevima vlasnika nekretnina u tim odvojcima.

U nastavku, jednoglasno je usvojeno i Izvješće o radu i financijsko izvješće Turističke zajednice Grada Popovače za 2022. godinu, a koje je predstavio direktor Lovro Miklaužić. „Lani smo imali drastično povećanje sredstava s obzirom na 2021. kada nismo imali toliko aktivnosti jer je u nekom dijelu još uvijek lockdown bio na snazi. To povećanje je u iznosu između 400 i 500 tisuća kuna, a to je samo zbog povratka aktivnosti. No, kada to usporedimo s ranijim godinama, povećanje i nije toliko veliko s obzirom na broj aktivnosti i obujam obavljenog posla.“ – pojasnio je Miklaužić. Tijekom rasprave, vijećnik Hrvoje Vuić (HDZ) pitao je je li on zaposlenik Grada ili Turističke zajednice čiji je direktor od 1. srpnja, budući da se iz iznosa utrošenog na plaće vidi određeno povećanje. Lovro Miklaužić pojasnio je kako je od 1. srpnja zaposlenik Turističke zajednice, a do tada je bio  zaposlenik Grada.

Jednoglasno je potom usvojeno i Izvješće o radu i financijsko izvješće Zajednice sportskih udruga Grada Popovače za 2022. godinu koje je također predstavio Lovro Miklaužić, ovoga puta u svojstvu predsjednika Zajednice. „U odnosu na 2021. proračun je porastao za oko 100 tisuća kuna jer je osnovana seniorska rukometna ekipa te su bila potrebna dodatna sredstva. Sredstva su raspoređena na takav način da su niželigaškim nogometnim i drugim manjim klubovima sredstva uvećana za 20-30%, no, zbog inflacije, oni to nisu doživjeli kao povećanje već kao određeno poravnanje vezano uz svoje troškove.“ – pojasnio je Miklaužić.

Na samom kraju, gradonačelnik je prezentirao Izvješće o svom radu za razdoblje srpanj-prosinac 2022. u okviru kojeg je bilo moguće vidjeti kako je glavnina njegovih aktivnosti bila usmjerena na nastavak i završetak već započetih te pokretanje novih razvojnih projekata od općeg interesa za Grad Popovaču.

Tijekom rasprave vijećnik Danijel Sučija (HDZ) istaknuo je kako Voloder, uz dječji vrtić ima jedan gorući problem, a to je pješačka staza u Moslavačkoj ulici. Zamjerio je kako se ništa nije napravilo po tom pitanju, a bilo je obećano kako će se barem 300 metara napraviti prošle godine. Gradonačelnik je u komentaru napomenuo kako će u izvješću za drugo polugodište ove godine ta pješačka staza zasigurno biti realizirana. Vijećnik Rizo Mešić (SDP) rekao je kako se slaže da Voloderu trebaju vrtić i pješačka staza, ali isto tako treba i podržati proračun, na što je vijećnik Sučija komentirao kako će to učiniti kad bude izgrađen vrtić.

Vijećnik Franjo Martinović (HSP) upitao je kada će se sanirati prometnica u Vinogradskoj ulici. Gradonačelnik je odgovorio kako je to ulica s brojnim problemima, a koji se odnose na pravno-imovinske odnose. Po završetku rješavanja tih problema odradit će se i sanacija prometnice u njoj. U nastavku, predsjednik Županijske skupštine Mato Fofić (HDZ) rekao je kako se u ulicu Braće Weiss nije ulagalo od 1989. godine te je pitao kada se ona mogu očekivati, na što je gradonačelnik rekao kako se ona redovito održava. Vijećnik Branko Gregurek (HDZ) pitao je kakav je status kupnje zemljišta pored Društvenog doma u Potoku, te može li se, ukoliko do ovog ulaganja ne dođe, predviđeni iznos prenamijeniti za neku drugu investiciju u Potoku. Gradonačelnik je rekao kako je vlasnicima upućena ponuda, no, još nisu dobili povratan odgovor. Također, dodao je i kako je kupnja ovog zemljišta dugoročno rješenje problema u središtu mjesta, a odnosi se na proširenje javnog prostora, te se od nje neće tako lako odustati.

Na kraju, predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Katarina Uremović rekla je „kako zbog velikog srazmjera onog što je obećano i ostvarenog, zbog mnogo projekata koji su obećani, a nisu realizirani, klub vijećnika HDZ-a, nažalost, neće podržati ovo Izvješće.“ U konačnici, ono je usvojeno s 8 glasova „ZA“ i 6 „PROTIV“.