Održan sastanak s ciljem rješavanja problema oborinskih voda na području

S ciljem rješavanja problema oborinskih voda na području Grada Popovače, u Gradskoj upravi, 24. svibnja, na inicijativu gradonačelnika održan je sastanak na kojem su uz stručne službe grada sudjelovali i predsjednici Vijeća mjesnih odbora Gornja Gračenica i Potok te predstavnici Hrvatskih voda, dok predstavnici Županijske uprave za ceste Sisačko-moslavačke županije nisu bili u mogućnosti doći.

Gradonačelnik Josip Mišković tom je prilikom istaknuo kako je u proteklim danima zajedno sa službenicima zaduženima za komunalnu djelatnost, te u prisustvu s predsjednicima Vijeća mjesnih odbora obišao lokacije u naseljima Gornja Gračenica, Voloder i Potok, a koje u uslijed velike količine oborina kojima smo svjedočili 16. svibnja, bile poplavljene.  

Budući da se većina tih problema odnosi na građevine kojima upravljaju Hrvatske vode i Županijska uprava za ceste SMŽ, rješenje tih problema nije ni moguće pronaći bez suradnje s ovim institucijama.

Predsjednici Vijeća mjesnog odbora Gornja Gračenica i Potok, Josip Vlašić i Renato Roc, pobliže su pojasnili problematiku koja se već dugi niz godina ponavlja u njihovim mjestima, dok je zahtjeve Vijeća mjesnog odbora Voloder prezentirao gradonačelnik.

U nastavku, Miroslav Petravić, voditelj Vodnogospodarske ispostave za mali sliv „Lonja-Trebež“ upoznao je okupljene s aktivnostima koje provode Hrvatske vode.

„Postojeću odvodnju smo rekonstruirali i obnovili, a ovi su  problemi konkretno vezani uz ŽUC čija odvodnja nije niti dimenzionirana za ovakve slučajeve. Mi sada moramo započeti novu odvodnju koja će omogućiti da se okomito presječe sliv, no to se mora isprojektirati te je potrebno riješiti i pravno-imovinske odnose, a što će potrajati. Ove godine u planu imamo započeti projektiranje brdske odvodnje uz županijsku cestu od Banove Jaruge do Velike Ludine, a koja će pripomoći rješavanju ovog problema.  Trenutno, najbrže što možemo je povećati kapacitet odvodnje uz županijske ceste.“ – pojasnio je Petravić.

Na kraju, gradonačelnik Josip Mišković napomenuo je kako je Županijska uprava za ceste nakon tih poplava obavila nekoliko aktivnosti, no, one nisu dovoljne za sprječavanje ponavljanja ovih situacija. Zaključeno je tako da će se zahtjevi od strane građana i prijedlog određenih aktivnosti koje su nužne za sprječavanje poplava u pisanom obliku dostaviti Županijskoj upravi za ceste Sisačko-moslavačke županije.