Obrana od poplava

Zbog izraženijih padalina proteklih nekoliko dana došlo je do porasta vodostaja brojnih rijeka na području Sisačko-moslavačke županije. Tim povodom u Hrvatskoj Kostajnici održan je zajednički sastanak potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ministra obrane Maria Banožića.
Ministar Medved se zahvalio svima koji su pravovremeno i na odgovarajući način pristupili obrani od poplava. „Svjedoci smo da smo u proteklih nekoliko dana imali obilne padaline i one se manifestiraju kroz porast vodostaja velikog broja rijeka u Republici Hrvatskoj. Vidjeli smo što se dogodilo u Gračacu, Obrovcu, ali ono što je nažalost već tradicionalno jest i pojava ovdje u Hrvatskoj Kostajnici porastom rijeke Une. Iz tog razloga su Hrvatske vode unazad nekoliko dana započele s aktivnostima zaštite od poplava, angažiranjem svih nadležnih resursa, odnosno raspoloživih resursa“, rekao je između ostaloga Medved.
Dodao je i kako nam vremenske prilike u narednim danima ne idu na ruku te se očekuju nove oborine, što će rezultirati dodatnim porastom vodostaja. „Uslijed najavljenih padalina, možemo očekivati uz porast rijeke Une jest i porast rijeke Kupe. Poznato vam je da je u prosincu prošle godine Petrinja bila ugrožena i da smo tada izradili boks barijere koje upravo u ovom trenutku dodatno ojačavamo kako bi zaštitili Petrinju i kako bi taj vodostaj prošao pored Petrinje“, dodao je Medved.
Podsjetio je kako je prošle godine započeo projekt uspostave trajne zaštite od poplave koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine, a projekt je vrijedan više od četiri milijuna eura.
Samo tijekom 15. svibnja na obrani od poplava bilo je angažirano više od 300 pripadnika Hrvatske vojske, istaknuo je ministar obrane Mario Banožić: „Sukladno zahtjevima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, napunili su oko 45 tisuća vreća, odnosno negdje oko 500 metara zečjeg nasipa i stavljeni su na raspolaganje svim onim potrebnim aktivnostima koje treba izvršiti da bi se ispunila zaštita od poplava navedenih područja“, rekao je Banožić te poručio kako će povećati spremnost Hrvatske vojske za još određeni broj vojnika.

Iz Hrvatske vatrogasne zajednice su priopćili kako zbog učestalih padalina na području cijele Hrvatske i na području Sisačko-moslavačke županije provode pripremne radnje za obranu od poplava, a do 16.svibnja su zabilježili 16 tehničkih intervencija te je angažirano 46 vatrogasaca sa 17 vozila.

„Na području Sisačko-moslavačke županije situacija je pod kontrolom, a svi timovi su u pripravnosti. U Hrvatskoj Kostajnici postavljene su pumpe koje su prebačene iz Novske i sve je spremno za nadolazeći vodni val. Na području Petrinje vatrogasci su u stalnom obilasku terena i izvidnicama. U Sisku je povoljna situacija čemu ide u prilog i činjenica što se retencije prazne. Vrhunac vodnog vala očekuje se sutra, 17.svibnja u Hrvatskoj Kostajnici, a u četvrtak, 18. svibnja na području Petrinje. Spremni smo za predviđeno povišenje vodostaja, a vatrogasci su stalno na terenu i u pripravnosti“, priopćili su iz Hrvatske vatrogasne zajednice.