Na GV Kutine o projektu izgradnje drugog kolosijeka pruge Dugo selo – Novska

Na Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća Kutine jedna od tema bilo je i pitanje željezničke pruge. Naime zbog lošeg tehničkog stanja pruge do Zagreba se iz Kutine putuje dva sata, što je velik problem godinama za sve putnike, osobito one zaposlene u Zagrebu i studente.  
Nezavisni vijećnik Davor Kljakić pitao je gradonačelnika kada će se izgraditi drugi kolosijek pruge Dugo selo – Novska?

Gradonačelnik je izvijestio vijeće o nedavno održanom sastanku sa županom Ivanom Celjakom te gradonačelnicima Novske, Ivanić grada i Popovače i načelnicima Velike Ludine i Križa. Svi su oni zainteresirani za ovaj projekt koji je u pripremi sa svom dokumentacijom. Njime bi se izgradilo 84 km nove dvokolosiječne pruge po kojoj će se prometovati sa 160 km na sat.

„Ovim projektom obnovit će se i izgraditi ukupno 95 kilometara pruge, od čega 84 kilometara potpuno nove dvokolosiječne pruge, modificirati će se šest kolodvora i dvanaest stajališta i obnoviti 24 mosta te će po završetku projekta ovo biti pruga koja će udovoljavati standardima EU i imati najmoderniji sustav za praćenje prometa, odnosno europski sustav za nadzor nad vlakovima. Dio pruge Kutina – Novska planira se realizirati iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, dok bi se radovi od Kutine do Dugog sela sufinancirali iz Kohezijskog plana. Ove jeseni planira se raspisati javna nabava za izvođenje cjelokupnih radova“- objasnio je Babić.
Zaključeno je kako je upućen zajednički dopis i zatražen sastanak kod ministra prometa Olega Butkovića ili predsjednika HŽ-a kako bi se dobila dodatna jamstva da se kreće u taj projekt jer postojeća pruga ne zadovoljava kriterije ni po pitanju putničkog, a ni teretnog prijevoza.