Marijana Kapetanović (ZTK Kutina) dobitnica državne nagrade Faust Vrančić

Zajednica tehničke kulture Kutina gradu Kutini donijela je ovih dana još jedno vrijedno priznanje. Članica Zajednice Marijana Kapetanović dobitnica je Državne nagrade Faust Vrančić za godinu 2022.
Marijana je prokomentirala: „ S kim si, takav si “ u smislu vrijednosti koje društvu daje ZTK Kutina i njezine članice, tj. članovi udruga već desetljećima. Daruvarčanka koja se u rad ZTK Kutina uklopila brzo, sada kao građanka Kutine, u dobrom je društvu onih koji svojoj lokalnoj sredini doprinose istinskim vrijednostima rada i brige.

Dio životopisa i osvrta na rad:
Marijana Kapetanović /rad i stvaranje kroz tehničku kulturu, s osvrtom na 2022. godinu/
U rodnom Daruvaru završava osnovnu školu i gimnaziju, svjedodžbu fotografkinje dobiva u Zagrebu, a obrazovanje u fotografiji upotpunjuje diplomom majstorice fotografkinje.
Od gimnazijskih dana započinje Marijanin anganžman u Zajednici tehničke kulture Daruvar. Nekoliko godina kasnije, pod njezinim vodstvom, Fotoklub Daruvar, s novim imenom- Foto Film klub Daruvar ostvaruje dugogodišnji niz inovativnih projekata. Za rad kroz izvanškolski odgoj i obrazovanje s djecom i mladima, kao voditeljica i mentorica, Marijana, uz djecu i mlade, dobiva brojna etablirana priznanja ( državni prvaci u fotografiji, priznanja za fotografski i likovni izričaj domaćeg i svjetskog nivoa ).
Projekte, koji su snažna podrška razvoju osobnosti djece i mladih, Marijana osmišljava i u Foto Film klubu Daruvar provode se kontinuirano. Nekoliko godina za redom podržava ih Ministarstvo znanosti obrazovanja, Hrvatska zajednica tehničke kulture, lokalna zajednica te druge domaće i strane fondacije i tvrtke.
Povodom 70. godina FFk Daruvar ( 2007.g ), gospođa Slavka Pavić, otvorenom proglašava Galeriju „Milana Pavića“ čije je uređenje idejno i praktično vodila Marijana, osmišljavajući svaku fazu toga zahtjevnog projekta kao odgojno obrazovnu komponentu za djecu i mlade, članove i korisnike programa FFk Daruvar. Podršku idejnoj zamisli uređenja galerije dobiva od prof. Borislava Božića ( Rijeka ) i Alena Hojke ( Daruvar ), a u praktičnoj i tehničkoj izvedbi od pokojne dipl.ing arh. i scenske slikarice Perside Žutinić Larma ( Daruvar ), te poslovnu i prijateljsku podršku od fotografkinje Slavke Pavić. Gospođa Slavka Pavić moralna je i topla podrška radu i stvaranju kroz tehničku kulturu, napose kroz fotografski izričaj u RH. Posebno vrednuje rad s djecom i mladima. Izuzetno vrijednima u uređenju galerije, pokazali su se upravo mladi članovi kluba i na taj način poklonili svome gradu ono najvrijednije – anganžman i rad za zajednicu. A takvi, sada odrasli vrijedni ljudi su i danas- komentar je Marijane Kapetanović.
Usporedo s radom u FFk Daruvar i Zajednici tehničke kulture Daruvar, od 2003. godine, Marijana započinje anganžman u Foto video klubu Kutina i Zajednici tehničke kulture Kutina. Brojni su projekti tehničke kulture i znanosti u gradu Kutini koji su ostvareni njezinim anganžmanom i prije preseljenja u grad Kutinu. Godine 2009. službeno postaje građankom Kutine i majkom dječaka Borisa koji, uz brojnu kutinsku djecu i mlade, odrasta u okružju važnosti društvenog anganžmana, usvajanja novih znanja i vještina kroz tehničku kulturu i znanost. Put odgojno-obrazovnih projekta, Marijana uspješno integrira u osmišljavanje i provođenje EU projekata profesionalno, suradnički, volonterski.
Marijana je trenutno zaposlena u EU projektu koji se provodi u gradu Kutini i ima velik značaj za razvoj tehničke kulture i znanosti. U godini 2022. suradnički, profesionalno i volonterski je angažirana u još 3 značajna EU projekta koji se provode u Sisačko-moslavačkoj županiji i asocirani su s tehnčkom kulturom i znanosti. Marijanin poslovni put prolazio je privatnim, obrtničkim sektorom, društvenim organizacijama, obrazovnim ustanovama. Sva svoja radna iskustva integrira u razvoj i rad ZTK Kutina i njezinih članica, ali i razvoj tehničke kulture, STEAM područja u RH. Za vrijeme anganžmana u Razvojnim programima UN-a, u UNDP na području RH, Marijana je uspjela integrirati tehničku kulturu kao dodatni sadržaj te time stvoriti inovativne sadržaje djelovanja, posebno po pitanjima i rješenjima integracije i poboljšanja kvalitete života romske nacionalne manjine, posebno djece i mladih Roma. Centar za mirovne studije u Novinarski dom u Zagrebu, pozvao je Marijanu da kao panelistica govori o inovativnim sadržajima za uključivanje Roma u društvu, a koje je kroz programe tehničke kulture i znanosti provodila. ( 2021.g.)
Godinama razvija djelovanje i promišljanje organiziranja udruga tehniče kulture u područjima u kojima udruge tehničke kulture nisu osnovane ili su tek osnovane. U 2022. g. u suradnji s Narodnom knjižnicom i čitaonicom Lipovljani, ZTK Kutina i ZTK SMŽ provodi STEAM program ( tehnička kultura i znanost ) u Lipovljanima. Ostvaruje i kvalitetnu suradnju s Maticom slovačkom Lipovljani kao nastavak podrške i suradnje s nacionalnim manjinama kroz tehničku kulturu i znanost.
U godini 2022. očitava se proglašenje Marijane Kapetanović volonterkom godine za 2021. g. od strane lokalne zajednice grada Kutine – Zaklade Sandra Stojić zbog njezinog anganžmana u provođenju izvanškolskog odgoja i obrazovanja i cjeloživotnog učenja kroz tehničku kulturu i znanost. Marijanin životni moto je taj da je ulog koji pojedinac i društvo daje djeci i mladima, najvažniji ulog sadašnjosti i budućnosti.