Kutinsko dijabetičko društvo obilježilo Hrvatski dan šećerne bolesti

Kutinsko dijabetičko društvo u suradnji s udrugom umirovljenika Grada Kutine obilježilo je 14. svibnja Hrvatski dan dijabetesa, a u sklopu projekta “Aktivna prevencija dijabetesa u lokalnoj zajednici” koji ostvaruju uz potporu Grada Kutine.
Ovo je druga godina kako je Odlukom Sabora RH utemeljen Hrvatski dan dijabetesa. Hrvatski savez dijabetičkih udruga već duži niz godina organizira javne inicijative kako bi senzibilizirali javnost, aktivirali donositelje odluka u zdravstvu i mobilizirali stručnu javnost da zajedno s udrugama rade na osiguravanju boljih ishoda liječenja osoba sa šećernom bolešću.

O tome koliko je šećerna bolest velik izazov za zdravstveni sustav u RH najbolje govore činjenice da gotovo četvrtina proračuna Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje odlazi na troškove liječenja šećerne bolesti i njezinih komplikacija.

Kutina je Grad koji ima Udrugu dijabetičara koja ovakve javne akcija redovito provodi. Tako su u subotu održali preventivnu zdravstvenu akciju mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi za sve građane Kutine. Akcija je održana u prostoru Udruge Doma umirovljenika, a usprkos lošem vremenu građani su dolazili iskontrolirati svoje zdravlje. Kako ističu, uvijek se odazivaju ovakvim akcijama jer je to prilika da na brz način provjere šećer i tlak. Ovo je bila prilika i za podjelu edukativnog materijala, brošura i letaka te podjelu iskustava. U prva dva desetljeća 21. stoljeća dijabetes je poprimio razmjere epidemije stoga je jako važno raditi na osvještavanju građana po tom pitanju – ističu iz Kutinskog dijabetičkog društva.