Gradsko vijeće Popovače raspravljalo o prometnicama

U okviru Aktualnog sata na nedavno održanoj sjednici Gradskog vijeća Popovače vijećnici su najveći interes iskazali za teme vezane uz prometnice te probleme vezane uz komunalnu naknadu, javnu rasvjetu i poljoprivredno zemljište.

Predsjednicu Kluba vijećnika HSP-HSLS SDP Dijanu Lipovac je zanimalo postoji li mogućnost postavljanja ležećih policajaca u Sisačkoj i Zagrebačkoj ulici u Popovači u cilju povećanja sigurnosti u promet. Gradonačelnik je u odgovoru naglasio kako je u tijeku postupak postavljanja ležećih policajaca kod OŠ Popovača i OŠ Zorke Sever te postavljanje dodatnog osiguranja pješačkog prijelaza na križanju u Potoku. Dodao je i kako postoji mogućnost da se na idućem sastanku Vijeća za komunalnu prevenciju razmotri prijedlog povećanja sigurnosti u ulicama koje je spomenula vijećnica Lipovac.

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Katarina Uremović interes je iskazala za korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti. Gradonačelnik je potvrdio kako je riječ o iznosu od 1,4mln eura a koji će biti utrošen na obnovu prometnica u ulici Bana Jelačića te Moslavačkoj, a gdje će se obnavljati i most. Pojasnio je i kako se za preostale dvije kandidirane investicije, mostove u Gornjem Krivaju i  Gornjoj Gračenici nije javio niti jedan izvođač pa će se sukladno dogovoru kandidirati druge dvije, rekonstrukcija klizišta u Voloderu te ulice Varoš u Strušcu.

Josip Vlašić (HSP) upitao je kada će krenuti obnova prometnica po modelu 50:50 u suradnji sa ŽUC-om. Gradonačelnik je istaknuo da je Ugovor potpisan te kako mu je rečeno da je Popovača među prioritetima. Natječaj za radove je u tijeku, a riječ je o nastavku na lokaciji Gornja Gračenica – Ciglenica te na lokaciji Osekovo-Stružec. Vlašić je iskazao i probleme vezane uz nepropisno zatrpana radilišta uz prometnice u Gornjoj Gračenici, a koja se odnose na radove vezane uz Aglomeraciju Kutina. Gradonačelnik je pojasnio kako je iste potrebno iskazati na Skupštini društva, a nada se kako će na njih ukazati i nadzor.   Vijećnik Danijel Sučija (HDZ) ukazao je na udarne rupe u ulici Mali borik u Voloderu, a pročelnica Ivka Nikolić Jež pojasnila je kako je u tijeku novi postupak pojačanog održavanja cesta, a u sklopu kojeg se to može sanirati.

Vijećnik Branko Gregurek (HDZ) ukazao je na probleme s prometnicom u Crkvenoj ulici u Potoku, a gradonačelnik je komentirao kako bi bilo najbolje da se isti rješavaju kada se postigne ograničenje prometovanja za teretna vozila, a koja unatoč znakovima zabrane redovito prometuju.

Zvonimir Kondres (HSP) interes je iskazao sanacija ceste u Manceovoj ulici od stare klijeti prema Raskrižju. Pročelnica Ivka Nikolić Jež je napomenula kako je započet postupak vezan uz izradu elaborata te kako bi se do jeseni ti problemi trebali riješiti te bi se trebali stvoriti uvjeti za radove.

Vezano uz komunalnu naknadu, predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Katarina Uremović pitala je zbog čega je došlo do poskupljenja komunalne naknade i odvoza smeća za 25%. Gradonačelnik je rekao kako je kod komunalne naknade riječ o povećanju zbog zaokruživanja pri prelazak na euro, a kod smeća kako se ono odnosi na izjednačavanje cijena s drugim jedinicama lokalne samouprave koje ga zbrinjavaju na odlagalište u Kutini, no i kako ti iznosi nisu povećani za 25% već nešto manje. Predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec (SDP) ukazao je na problem s javnom rasvjetom u Školskoj ulici u Potoku, a za koji je gradonačelnik naglasio kako bi se uskoro trebao riješiti.

Vijećnika Hrvoja Vuića (HDZ) zanimalo je raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem, kao i prodaja gradskog. Gradonačelnik je pojasnio kako se trenutno rješavaju zakonski problemi vezani uz natječaj, a koji bi se po njihovu rješavanju trebao i raspisati kako bi trenutni posjednici zadržali pravo na njega. Što se tiče prodaje gradonačelnik je napomenuo kako se ona primjenjuje za čestice manje od 1ha.