Sastao se Koordinacijski odbor inicijative „Popovača-Grad prijatelj djece“

Koordinacijski odbor inicijative „Popovača-Grad prijatelj djece“ 21. travnja održao je svoju sjednicu na kojoj je donesen niz odluka s ciljem uključivanja u akciju „Gradovi i općine-prijatelji djece”.

Sjednicom je predsjedao predsjednik Koordinacijskog odbora, zamjenik gradonačelnika i direktor Turističke zajednice, a koja je i pokrenula uključivanje u spomenutu akciju, Lovro Miklaužić, a u daljnjem tijeku sjednice za njegovu je zamjenicu, odnosno potpredsjednicu izabrana Sandra Horvat Dželalija dok je tajnicom imenovana Ksenija Tomac Špoljarić.

Članovi Koordinacijskog odbora prihvatili su i dva nova člana, Ivora Stanivukovića iz Komunalnih servisa Popovača te Tomislava Jalžečića iz gradske Vatrogasne zajednice, dok je Nives Jurkin Stamboliju, bivšu ravnateljicu Knjižnice zamijenila nova, Ivana Vlašić.

Miklaužić je potom izvijestio okupljene kako je Gradsko vijeće Popovače na svojoj posljednjoj sjednici donijelo Odluku o osnivanju Dječjeg gradskog vijeća, a čijim će se konstituiranjem ispuniti i posljednji korak za priključenje ovoj akciji. Zamolio je okupljene članove da dostave i svoja izvješća o radu i provedbi aktivnosti s djecom, a kako bi se ista mogla objediniti i poslati, budući da su ona nužna za samo pokretanje inicijative „Popovača-Grad prijatelj djece“.

Na kraju, voditeljicom Dječjeg gradskog vijeća imenovana je ravnateljica Knjižnice i čitaonice Ivana Vlašić te je odlučeno kako će Dječje gradsko vijeće imati 12 članova, po 6 učenika viših razreda iz dviju popovačkih osnovnih škola.

„Gradovi – prijatelji djece“ je izvorno hrvatska akcija koja je započela krajem 1999. godine, a nju od tada vode Savez društava Naša djeca Hrvatske i Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju pod pokroviteljstvom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

 „Budući da se na području Grada Popovače već provodi niz programa usmjerenih na prava i potrebe djece, kao aktivni sudionik društvenih inicijativa smatram da ova sredina svakako zaslužuje nositi naziv „Grad prijatelj djece“”- zaključio  je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Josip Mišković, iskazavši tako punu podrško u provođenju ove akcije.

„Vjerujem da će akcija dati snažan poticaj svim sudionicima kako bi udruženo i koordinirano činili što najviše mogu za dobrobit djece na ovom području, a sve u cilju stvaranja još kvalitetnijih uvjeta za razvoj Grada Popovače kao sigurnog i poticajnog okruženja za djecu”- zaključio je zamjenik gradonačelnika i predsjednik Koordinacijskog odbora Lovro Miklaužić.