Hoće li uskoro početi proizvodnja u Petrokemiji?

Vlada RH dala je suglasnost za prijenost 54.52% vlasništva u Petrokemiji sa PPD-a i INA turskoj grupi Yildriim
Tim povodom oglasili su se i iz ove tri kompanije:
Yildirim poručuje da će s modernizacijom i proizvodnjom početi što je prije moguće.
– Naprije se obvezujemo na završetak ulaganja u zaštitu okoliša. Obećali smo da ćemo realizirati sve projekte iz plana investicija koji još nisu dovršeni. (…) Nakon toga učinit ćemo Petrokemiju kompanijom visokog standarda te odmah početi s proizvodnjom, priopćio je Ozer Oz, voditelj poslovnih operacija Yildrim Grupe.

Raspletom situacije zadovoljni su i PPD i INA.

– Pregovori su zbilja bili dugi, trajali su i više do dvije godine no uvjereni smo da je ono što je nakraju dogvoreno zbilja dobar dogovor i sigurni smo da to znači novi početak i bolju budućnost za Petrokemiju, izjavila je Dorotea Lazanin Jelenc, voditeljica korporativnih komunikacija PPD-a.

– Smatramo da je ovo najbolje rješenje za budućnost i radnike Petrokemije. Drago nam je što smo imali priliku stabilizirati poslovanje Petrokemije i što smo pronašli kompetentnog investitora zainteresiranog za nastavak upravljanja ovom kompanijom, priopćeno je iz INA-e.

Informaciju o suglasnosti Vlade CERP-u da većinski udio u kutinskoj kompaniji proda turskom Yildirimu, komentirali su i sindikati Petrokemije.
– Pozdravljamo današnju odluku Vlade RH. Jer što je važno, važno je da proizvodnja stoji godinu dana u Kutini, da su cijene plina sad na razini kad bi se moglo raditi i bilo je nužno dobiti vlasnika koji je legitiman, koji može donositi odluke i to je bio prvi dio pritiska koji su sindikati činili. Sad smo to riješili, imamo vlasnika i naš prvi zahtjev će biti da proizvodnja u Kutini počne što prije, rekao je Željko Klaus, predsjednik Sindikata energetike, kemije i nemetala.