“Da sam ovo barem znala ranije” – promocija knjige Ivane Plechinger

„Da sam ovo barem znala ranije“ naziv je druge po redu knjige Ivane Plechinger promovirane sinoć u prepunom klubu Arcus u sklopu 17. tjedna cjeloživotnog učenja koje organizira Pučko otvoreno učilište Kutina.
 Predstaviti autoricu kao pjevačicu ili popularnu voditeljicu više nije dovoljno, jer Ivana Plechinger svoj je život u određenom trenutku, za koji smatra da nikako nije slučajan, usmjerila ka promoviranju snage uma i emocija u postizanju životne ravnoteže.

Tako je javnosti omiljenu motivacijsku govornicu predstavila ravnateljica POU Kutina, Sanja Feltrin. Ivana se prihvatila i pisanja kako bi njezine poruke bile „nadohvat ruke“, a na drugu knjigu bila je upućena izvrsnim iskustvima nakon objave prvijenca „Ono što ostaje, uvijek ljubav je“.

 Ivana Plechinger kao i posjetitelji ove promocije uživali su jučer u njezinoj iskrenoj priči, svojevrsnoj ispovijesti ali i uputama što činiti kako ne bismo zaboravili sebe i bili bolji najprije sebi, a onda i svima koje volimo. Njezine su riječi jednostavne, iskrene i nenametljive, a počivaju na njezinim životnim iskustvima.
Rani gubitak majke, moždani udar, gubitak oca, neke su od okolnosti koje su Ivanu Plechinger „slomile“ no istovremeno joj dale nadu i putokaz kako svoj život učiniti mirnijom, sretnijim i spokojnijim. I sama je bila žrtva stresa koji je velikim dijelom kod sebe, kako kaže, izazvala gomilajući neizrečene boli i strahove, te ih nadomještajući poslom. A upravo to su okidači za svaku bolest. Suprotnost tome je miran život koji počiva prije svega na zahvalnosti.

Zahvalnost je jedna od ključnih riječi koja joj je promijenila život i s kojom svakome preporučuje započeti dan. „Mnogi vole reći, na čemu da budem zahvalan, kad nisam sretan, imam sto problema? Upravo tu leži početak promjene. Treba poći od zahvalnosti da bi čovjek bio sretan. Za početak jutros ste se probudili. A mnogi ljudi na ovome svijetu nisu. Pa počnite s tom zahvalnošću“, kazala je Ivana i dodala kako će se vremenom pronalaziti sve više stvari na kojima možemo biti zahvalni. Time će rasti i sreća i lakše će se otvarati svi putevi. Za razliku od brojnih popularnih self help govornika, Ivana zrači jednostavnošću i iskrenošću. Publika to osjeća, a kutinska ju osobito voli jer je jedan kraći dio života provela u Kutini.


Knjigu „Da sam ovo barem znala ranije“ zajedno sa šalicom koja nas svako jutro podsjeća da ne zaboravimo sebe kupile su brojne Kutinčanke jer ih nema u knjižarama već samo putem njezine društvene mreže. Mnoge su se slikale s autoricom, izgrlile, a bilo je i suza.


Divna večer sigurno nije i posljednje gostovanje ove autorice u Kutini koja raste zajedno sa svojom publikom. 
U ime Grada Kutine događaju je prisustvovala pomoćnica pročelnika za dr. djelatnosti, Kornelija Marošević.