Zamjenjen oštećeni križ na tornju crkve u Lipovljanima

izvor: www.lipvljani.hr
U dosta složenom zahvatu, u utorak, 7. veljače, pomoću teške dizalice, skinut je oštećen križ s kape tornja na župnoj crkvi sv. Josipa u Lipovljanima. Pozlaćeni križ oštećen je u subotu, 4. veljače prilikom snažnih udara sjevernog vjetra, koji je tog dana puhao, na mahove, brzinom većom i od 100 km/sat.

Tako je svega, nakon 20-tak godina, 3 metra visoki križ s jabukom, spušten s vrha crkvenog zvonika, jer je takav oštećen i ”u padu”, bio prijetnja za dolazak vjernika u župnu crkvu. Od siline udara vjetra prelomljena je hrastova greda, koja je spajala križ s konstrukcijom tornja. I samo zahvaljujući gromobranu na koji se zakvačio, gotovo 100 kilograma težak križ zaustavio se u podnožju kape crkvenog tornja, na 30-ak metara visine, ali pod stalnom prijetnjom da otkliže s limenog krova i pričini nova oštećenja i još veću štetu župi.

Zato je Tomislav Pavlović, župnik lipovljanske župe, odlučio što prije otkloniti opasnost za vjernike, i skinuti križ, kako bi nakon popravka opet mogao biti postavljen na vrh crkvenog tornja. Za taj zahvat angažirana je 20-tonska dizalica Petrokemije iz Kutine.

Srušeni, ali na krovu zapeti pozlaćeni križ, otpojen je, svezan i uz pomoć korpe spušten na tlo. Nakon skidanja križ je pregledan, utvrđena su oštećenja te je odnesen u župno dvorište.

Nakon što se utvrdi veličina oštećenja, pripremit će se obnova i ponovno postavljanje pozlaćenog križa na vrh crkvenog tornja.

Damir SMETKO