Skupština Udruge pčelara Metvica Kutina

Prošla godina za pčelarstvo i pčelare na području Grada Kutine bila je dobra. Rečeno je to na godišnjoj skupštini Udruge pčelara Metvica Kutina. Udruga je provela sve planirane aktivnosti; edukacije, sudjelovanje na sajmovinam i priredbama te izlete i posjete pčelarima u ostalim dijelovima Hrvatske. Udruga je uspješno sudjelovala u provedbi EU projekta „Be friends“ LAG-a Moslavina, čiji je udruga član. „S obzirom na dobra iskustva nastojat ćemo se uključiti u još neke sličneprojekte. Također ćemo nastaviti s edukacijama pčelara i mjerama zaštite pčela.“, rekao je Igor Pecko, predsjednik Udruge govoreći o planu rada u ovoj godini.
Udruga pčelara Metvica okuplja oko 50 pčelara s ukupno oko 3400 pčelinjih zajednica. Svi pčelari obaviješteni su kako je rok za podnošenje zahtjeva za potproe do 15.s vibgnja ove godine, a priznaju se računi izdani poslije 1. siječnja. U raspravi je istaknuto kako pčelari potpore od Hrvatskog pčelarskog saveza mogu dobiti potproe ukoliko imaju registrirano najmanje 30 košnica bez obzira jesu li učlanjeni u Hrvatski pčelarski savez. Dražen Kocet, predsjendik HPS-a stoga je pozvao pčelare da se učlane u Hrvatski pčelarski savez jer su brojne mogućnosti potpora; popust na nabavu hrvatske staklenke, za plavi dizel itd.
Savez je zatražio da se pčelarstvo uključi u Program ruralnog razvoja Hrvatske te se nadaju da će tako biti otvorene nove mogućnosti za korištenje potpora pčelarstvu.
„Udruga Metvica bila je od velike važnosti za razvoj pčelarstva u Moslavini. Primjer kojeg su slijedili pčelari i sada nas je veliki broj. Hvala na tom povijesnom doprinosu i pozivam vas na suradnju kako bismo bili još bolji i jači.“, rekao je Dražen Kocet, predsjendik Hrvatskog pčelarskog saveza čestitajući Udruzi na uspješnom radu sa dobrim željama za predstojeće razdoblje.
Skupštinu Udruge pčelara Metvica Kutina pozdravili su gosti iz BiH, Damir Bukvić, predsjednik Županijskog pčelarsko saveza i Anica Lenart, voditeljica LAG-a Moslavina te su ih pozvali na suradnju i poželjeli im uspješan rad i u budućnosti.