Sjednica Gradskog vijeća Kutine: Nebojša Čović (HDZ) novi predsjednik GV-a

Na jučer održanoj sjednici Gradskog vijeća Kutine dosadašnji predsjednik Robert Krpes razriješen je s te dužnosti, a novim je predsjednikom, odlukom vladajuće većine, izabran vijećnik Nebojša Čović (HDZ).
Do smjene je došlo nakon objave dotadašnjeg predsjednika Gradskog vijeća Roberta Krpesa da ulazi u stranku Karoline Vidović Krišto “Odlučnost i pravednost” i prelazi u oporbu. Druga moguća opcija za odabir predsjednika Gradskog vijeća bio je HSS-ovac Dragutin Vagner.

U SDP-u je došlo do promjene vijećnika. Tako će umjesto Vedrana Bohatke koji je mandat stavio u mirovanje, dužnost vijećnice obnašati Vlatka Vasik Šoufek (SDP). Skorašnje izmjene vijećnika moguće su i u Laburistima.
  Sjednica je započela Aktualnim satom koji je zaključen s pitanjima vijećnika, tada još predsjedavajućeg, Roberta Krpesa.

Među ostalim, zatražio je dokumentaciju vezanu uz gašenje ili prodavanje poslovnih prostora tvrtki, koje su poslovale s gradom, a za koje ističe da su imale obiteljske veze s pročelnicima, što se dogodilo u vrijeme pritvora gradonačelnika. Gradonačelnik je odgovorio kako će na ova pitanja vijećnik dobiti pisani odgovor, te kako je sva dokumentacija vezano uz javnu nabavu i natječaje u Gradu Kutini dostupna. Iako nije spomenut imenom, reagirao je pročelnik za financije Ivan Crnac, koji je vijećnika upozorio da insinuira i da će zbog izrečenih insinuacija poduzeti mjere.

U nastavku se razgovaralo o radu škola, osobito o poteškoćama s kojima se škole susreću vezano uz Odluku Vlade RH o podjeli obroka svoj djeci.
  Što se tiče Dječjeg vrtića, broj djece u Kutini se povećava, a svjedoči tome i broj dodatnih priručnih jaslica izgrađenih posljednjih nekoliko godina. Obzirom da je termin završetka vrtića prolongiran, dobro bi došle još jedne takve jaslice, jer je na listi čekanja u Kutini 51 dijete, od kojih 26 djece s oba zaposlena roditelja. Ravnateljica Dječjeg vrtića Sandra Todorov ističe kako nedostaje i odgajatelja, te kako su oni danas deficitarna struka. Plaće su djelatnicima kutinskog vrtića nedavno povećane uspješnim pregovaranjem sindikata EKN, ali i sindikata Preporod s Gradom Kutinom, što je kroz vijećničko pitanje naglasio Dalibor Žiljak (Laburisti). Vijećnica Jasminka Molnar (SDP) ukazala je tom prilikom na probleme koje roditelji imaju zbog kašnjenja izgradnje novog vrtića, o čemu je pitanje postavila i na aktualnom satu. Zašto vrtić nije izgrađen EU sredstvima, a ne iz kreditnog zaduženja i sredstava prodaje Malog Lošinja, kako je to u drugim gradovima koji imaju veći indeks razvijenosti, zašto vrtić propada i tko će preuzeti odgovornost za situaciju ovakvog kašnjenja?
  Gradonačelnik je odgovorio kako je indeks razvijenosti na koji se oporba poziva samo jedan od parametara za dobivanje EU sredstava, te da postoji niz drugih parametara zbog kojih Kutina nije mogla dobiti EU sredstva za izgradnju vrtića. “Iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti sredstva su dobivali u prvom krugu oni koji su bili u početnoj fazi projektne dokumentacije. Naš vrtić je bio u fazi izgradnje u vrijeme toga natječaja, ali nadamo se da bi u drugom pozivu mogao proći kao vrtić u izgradnji. Ali i bez toga, vrtić je planiran financiranjem iz vlastitih sredstava od prodaje Malog Lošinja i kreditnog zaduženja. 60% sredstava je dosad utrošeno iz dijela kredita i još preostaju sredstva od prodaje Malog Lošinja. Ako dobijemo sredstva, dobro, ako ne dobijemo opet ćemo izgraditi dječji vrtić. Nije nam bila nit vodilja dobivanje EU sredstava, nego potreba za dječjim vrtićem”, odgovara Babić dodajući kako je ovo prvi vrtić koji se gradi od šezdesetih godina u Kutini i najavljuje da je nedavno objavljen rok dosta prolongiran, radi opreza, a završetak vrtića očekuje ranije.
  Kod izvješća ravnatelja osnovnih škola dominirala je tema podjele toplih obroka u školama. I dok su se ostale škole uspjele prilagoditi podjeli obroka zbog povoljnijih uvjeta, OŠ Mate Lovraka, kao najstarija škola u Kutini, ima najviše problema.

Ravnateljica škole Vedrana Banda, kao i svo osoblje škole, ima vrlo zahtjevan zadatak, a to je u neadekvatnim uvjetima realizirati što kvalitetniji obrok za djecu. I u tome uspijevaju, uz velike napore. Grad je svjestan problema, škola je stara i njezina kuhinja može primiti svega 40 tak djece. Potrebna su velika ulaganja, izgradnja nove kuhinje i ići će se u tom smjeru. Ima poteškoća i potreba i u OŠ Stjepana Kefelje, kako ističe ravnatelj Ivica Petrović, no svjesni su da je riječ o velikim ulaganjima, te se snalaze najbolje što mogu. U ostale tri škole situacija je dobra i uspijevaju ići u korak s Vladinom mjerom.

Škole će obzirom na situaciju s povećanim obrocima tražiti dodatne kuhare i u tijeku su natječaji. Ako je utjeha da se trenutno velik broj škola u Hrvatskoj bavi ovakvim problemima, onda je u Kutini situacija solidna, no OŠ M. Lovraka traži što hitnija ulaganja.


 Još jedan trend zabilježen je kroz izvješća ravnatelja kutinskih osnovnih škola, a to je pad broja djece u područnim školama u ruralnim sredinama. Područna škola Mikleuška iz toga je razloga zatvorena, a situacija je teška i na istoku grada u Janja Lipi, Gojlu… Bit će to, iz godine u godinu sve veći problem, jer nije lako zatvoriti školu. Tu su i radna mjesta, ali morat će se rješavati ti problemi.

Vijećnici su uglavnom pohvalili rad u školama i bez obzira na političke opcije obećali potporu u usmjeravanju sredstava u školama za unaprijeđenje standarda učenika.


 Na dnevnom redu sjednice gradonačelnik podnio i izvješće o radu u 2022. godini kao skupna izvješća gradskih ustanova i odjela i njihovih aktivnosti u 2022. godini. Oporba nije prihvatila izvješće, a obrazloženje je dala vijećnica Jasminka Molnar. “Ne možemo podržati izvješće zbog saznanja u kakvom je stanju grad. Zastoj radova na vrtiću, zarasle površine, neiskorištavanje EU fondova, most od 6 mln kn, rezanje sredstava za poticanje poduzetništva, manje novca za sufinanciranje u školstvu…”, nabrojala je vijećnica kao razloge zašto SDP-ovci neće prihvatiti ovo izviješće.

Gradonačelnik je odgovorio kako oporba nije imala konstruktivne prijedloga o prenamjeni sredstava, niti amandmana na proračun, te da je riječ o površnoj kritici. Izviješće gradonačelnika izglasano je sa 12 glasova za i 5 protiv.