Obilježavanje 33. obljetnice Ogranka HDZ-a Kutina

Članovi Ogranka HDZ-a Kutina obilježili su 33. obljetnicu djelovanja u Kutini. Stranka je osnovana 17. veljače 1990. godine, a za njezinog prvog predsjednika izabran je Ivo Lenić, dok je za tajnika izabran Velimir Kvesić. Na prve dane djelovanja stranke uvodno je podsjetio aktualni predsjednik kutinskog ogranka HDZ-a, Ivan Crnac.
 

U kutinskom Hotelu pozdravio je članove HDZ-a, te brojne goste sa županijske i državne razine. Uz ministra Marina Piletića, izaslanika premijera i tajnika županijskog ogranka HDZ-a, skupštini su nazočili glavni državni tajnik stranke, Kruno Katičić, predsjednik županijskog HDZ-a i župan sisačko moslavački Ivan Celjak, državni tajnici Željka Josić, Tugomir Majdak i Špiro Janović, saborski zastupnik Dražen Bošnjaković i drugi.
  

Predsjednik HDZ-a Kutina u svom je govoru podsjetio na dane osnivanja stranke, istaknuvši kako je stranka upravljala Kutinom kroz 4 mandata i u tom vremenu podigla kvalitetu života stanovnika Kutine. “Izgradili smo brojne prometnice, autobusni kolodvor, gradsku tržnicu, školu u Kutinskoj Slatini, energetski smo obnovili sve škole, postali smo sveučilišno središte, ulagali smo i ulažemo u vodovod i kanalizaciju, izgradili smo gradski trg, te značajno unaprijedili ulaganja u sportske terene…”, nabrojao je Crnac istaknuvši kako je Kutina većinu investicija sama odradila. Od županije, obzirom da Kutina puni četvrtinu županijskog proračuna, ipak očekuje da se dio novca vrati u grad. Među ostalim Crnac je naglasio važnost projekata koji su u tijeku, a kao najvažnije ističe završetak dječjeg vrtića, završetak POS-ove zgrade, Doma za starije i nemoćne, te najavljuje izgradnju akumulacije Polojac i obilaznice. Dodao je i kako je Vlada RH pomogla u spašavanju Petrokemije. Obzirom na dobre rezultate, kako je rekao, iz Kutine očekuju bolje pozicioniranje na županijskoj i državnoj razini na predstojećim izborima.
 

Jedan od prvaka HDZ-a iz devedesetih, književnik Đuro Vidmarović, obratio se članovima HDZ-a riječima podrške uz želju da nastave raditi na očuvanju digniteta stranke, Domovinskog rata, unaprjeđenju kulture, te pomlađivanju stranke, što smatra posebno važnim. 
 

Predsjednik županijskog HDZ-a, župan Ivan Celjak, naglasak je stavio na dobru suradnju kutinskog i županijskog HDZ-a, osobito na projektu Doma za starije i nemoćne koje Sisačko moslavačka županija rekonstruira s vlastitih 11 mln kn, usprkos izazovima koje ima u potresom stradalim područjima.
 

“Županija se nosi sa brojnim izazovima, a najveći od njih svakako je obnova potresom stradalog područja. Područje se obnavlja putem Fondova i već dosad su obnovljeni brojni objekti koje koristi na desetke tisuća sugrađana”, rekao je Celjak. Suradnju s kutinskim ogrankom ocjenjuje vrlo dobrom i ističe kako će se kao takva i nastaviti. Župan je stranku pozvao na ujedinjenje, jer je, kako je naglasio, vidljivo ujedinjavanje stranaka ljevice i desnice protiv HDZ-a.  

 Na istom tragu govorio je i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić. Oporavak Sisačko moslavačke županije smatra vrlo važnim i na tome se, kaže, intenzivno radi. “Ovdje su napravljeni dobri temelji. Kutina kao industrijski grad u blizini Zagreba ima potencijala za dalji razvoj koje treba iskoristiti”, ističe glavni tajnik. I on je naglasio kako je prisutno ujedinjavanje stranaka protiv HDZ-a, te stoga članovima poručio da daju svoj maksimum te nastave raditi na jačanju zajedništva i snage stranke.
 

Izaslanik premijera, ministar Marin Piletić, uz prisjećanje na dane osnutka i sve ljude koji su prošli kroz stranku, istaknuo je ponos što danas HDZ vode mladi naraštaji djece očeva koji su se borili za slobodnu Hrvatsku. “Hrvatska je danas članica najelitnijeg kluba 15 EU zemalja, a premijer Andrej Plenković je jedan od ljudi koji kreiraju svjetske procese”. Apropro okupljanja stranaka oporbe Piletić je istaknuo kako je lako rušiti, no treba imati viziju što raditi i kako to ostvariti, a tu, kako je tom prilikom rekao, prestaje sva mudrost političkih takmaca.
 

Pohvalio je 4000 otvorenih radnih mjesta u SMŽ u posljednjih nekoliko godina i najavio da će se tako raditi i ubuduće. “Sisačko moslavačka županija mora biti jasno pozicionirana i revitalizirana. Nema institucije u Hrvatskoj koja danas nije usmjerila sve svoje resurse u Sisačko moslavačku županiju.” Najavio je podršku županijske organizacije kutinskom ogranku i u njegovom pozicioniranju među kandidatima za Hrvatski sabor za koji će 2024. trebati izabrati najbolje predstavnike.
 

Obilježavanju obljetnice prisustvovao je i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić sa zamjenicom Ivanom Grdić. Skup je uveličao nastup ženske vokalne skupine, Kutinske dunje.