Globalni ženski kemijski doručak 2023. – u Tehničkoj školi Kutina

U Tehničkoj školi Kutina održan je tradicionalni Globalni ženski kemijski doručak u organizaciji Svjetske organizacije IUPAC – (Međunarodnog udruženja za čistu i primijenjenu kemiju).

 „S ciljem održivog razvoja i razvijanja novih spoznaja ovogodišnja tema Kemijskog doručka u Kutini je Moslavačka gora kao geopark. Tema uključuje prezentaciju rada raznih stručnjaka na tu temu, a svoj doprinos na ovaj je način dala i Tehnička škola Kutina“ – rekla je organizatorica kemijskog doručka prof. kemije Sanja Arežina koja u suradnji s knjižničarkom Gordanom Rešicki Degoricija organizira ovaj događaj četvrti puta.  

Kemijskom doručku prisustvovali su i učenici kemijskog usmjerenja koji su putem video linka odgledali uvod organizatora (IUPAC) u ovogodišnji događaj koji se na ovaj način prati diljem svijeta.  

Ove godine kemijskom doručku prisustvovali su predstavnici LAG-a Moslavine na čelu s Anicom Lenart i Turističke zajednice Grada Kutine sa suradnicom Ivonom Žegarac budući da obje ustanove rade na proglašenju Moslavačke gore geoparkom.
 

Klaudija Ivančević Božić iz LAG-a govorila je o inicijativi koja je krenula s Turističkom zajednicom i Gradom Kutinom, a namjera LAG-a je proširivanje inicijative na šire područje Moslavine, te uz Moslavačku goru obuhvatiti i Lonjsko polje i Čazmu Naturu što je idealno područje za zaštitu UNESCO-a, na čemu se radi.
 

Docentica Zorica Petrinec s Geološkog odsjeka PMF-a u Zagrebu naglasila je veliki potencijal Moslavačke gore čijim se geološkim istraživanjima bavi već duže vrijeme.
Njezino predavanje učenicima je donijelo niz spoznaja o stijenama Moslavačke gore, njihovoj analizi, a potom su im na radionicama i prezentirani uzorci stijena s Moslavačke gore koje su mogli promatrati kroz mikroskop uz stručno vodstvo doc. Petrinec i njezinih kolega.  
   

Uz ove aktivnosti učenici su s Marijanom Kapetanović iz zajednice Tehničke kulture i Foto video kluba imali priliku sudjelovati i na foto radionici „Kemogrami“.
  

Uz doručak i druženje mladi kemičari imali su priliku postati dijelom svjetske zajednice koja se u isto vrijeme na svim kontinentima bavi pitanjima kemije i održivog razvoja.
U ime Grada Kutine skupu je prisustvovala pomoćnica pročelnika za društvene djelatnosti, Kornelija Marošević.