Aktualni sat GV Kutina: Rekonstrukcija doma u Repušnici; Knjižnica i Glazbena škola u novim prostorima?

Vijećnik Drago šivak (SDP) postavio je pitanje kada će se krenuti sa rekonstrukcijom doma u Repušnici, što će se tamo raditi i u kojim rokovima? Zanimalo ga je i hoće li se ići na izgradnju nove područne škole u Repušnici.

-Dom u Repušnici prošao je na projektu za sufinaciranje. Vrijednost investicije je oko 1,2 mil.kn, a obuhvatit će rekonstrukciju doma sa okolišem, odnosnom sportsko rekreacijskim sadržajem. Osim osuvremenjivanja prostora, glavna intencija je postizanje bolje energetske učinkovitosti, odgovor je gradonačelnika Zlatka Babića. Prilikom uređenja doma, zbog radova neće biti omogućeni drugi sadržaji, ali će trgovina nesmetano raditi. Igraonica djece koja djeluje kao podružnica matičnog vrtića, iz doma će biti premještena u prostor područne škole Repušnica, u za to namijenjeni prostor i to od 1. rujna ove godine.
– Grad je u fazi izrade troškovnika i javne nabave. Budući izvođač će se uvesti u posao početkom jeseni, odgovor je vijećniku Dragi Šivaku.

Što se tiče izgradnje škole u Repušnici, zasad postoji samo idejno rješenje za izradu nove škole, vrtića i sportskog sadržaja. Gradonačelnik ističe da se dalje od idejnog rješenja ne ide, jer se ne vide izvori financiranja za realizaciju tog projekta. Ako budemo vidjeli izvore financiranja pristupit ćemo rješevanju dokumentacije i imovinsko pravnih odnosa. Inače izgradnja područne škole je investicija koja je moguća samo uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja. Trenutno forsiramo dogradnju Osnovne škole Stjepana Kefelje i dogradnju OŠ M. Lovraka jer tu stvaramo uvjete za rad škola u jednoj smjeni- ogovara gradonačelnik.

Vijećnik HSS-a Dragutin Vagner postavio je pitanje vezano uz tijek procedure vezane uz natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta. Hoće li novi zakupci ući u poljoprivredno područje zbog sjeteve te mogu li u međuvremenu ući bivši posjednici da se ne izgubi poljoprivredna godina.
Pročelnik za gospodarstvo Hrvoje Krmelić objasnio je kako je Grad u završnoj fazi pripreme opsežne dokumentacije koja ovih dana ide na mišljenje nadležnih instanci, Ministarstva poljoprivrede i Sisačko moslavačke županije. Pristigle su i 4 žalbe, što će također biti poslano nadležnim instancama na mišljenje.
-Teško da će se ugovori realizirati ove godine zbog duge procedure, no radimo na dobivanju suglasnosti za ugovore o privremenom korištenju te zemlje, a procedura za to vrijeme ide svojim tijekom. Ostatak zemljišta također će se dati u prodaju ili zakup – odgovara Krmelić.
  Vijećnika Vagnera zanimalo je i ima li pomaka vezano uz pristupnu cestu u Crkvenoj ulici.” Vidljivo je da geodeti vrše mjerenja, a do zgrade zbog koje se cesta radi ne može se doći zbog privatne parcele. Služi li ta cesta samo za pristup novoizgrađenoj zgradi? – pitao je Vagner
 Gradonačelnik odgovara kako pristupna cesta ne vodi samo do privatne zgrade, nego se sa lijeve strane nalazi i gradska imovina, prostori udruge OSI i udruge UNUK. “Ovom cestom je omogućen je kvalitetan pristup i tim udrugama. Kada se riješe imovinsko pravni odnosi tada će biti osiguran pristup zgradi Hrvatskog zavoda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, jer ta zgrada nema pristup I time ćemo stvoriti uvjete za prenamjenu te zgrade. Vode se razgovori o tome da grad uđe u vlasništvo dvije državne nekretinine, navedenu zgradu HZMO-a i zgradu Doma umirovljenika. O budućoj namjeni te dvije zgrade raspravljat će Gradsko vijeće, kada se naprave službene procjene. Naš je plan u jednoj zgradi (zgradi HZMO-a) napraviti adekvatan prostor za Osnovnu glazbenu školu Borisa Papandopula koja se godinama bori s prostorom i radi na dvije lokacije. U drugu zgradu, zgradu Doma umirovljenika premjestili bi Knjižnicu i čitaonicu. “Imamo neadekvatan prostor za gradsku knjižnicu po svim kriterijima. S ravnateljicom Knjižnice razgovaramo o prenamjeni i preuređenju ovoga prostora i oni su zadovoljni. Tu se već i nalazi dio knjižne građe koja ne stane u sadašnji prostor. Ovime bi već postojeće objekte uredili i dali im kvalitetnu namjenu” odgovara gradonačelnik.