Aktualni sat 14. sjednice Gradskog vijeća Kutine

Na Aktualnom satu 14. sjednice Gradskog vijeća Kutine razgovaralo se o brojnim temama među kojima je bilo i pitanje Aglomeracije na području Kutinske Slatine i Šartovca, a što je zanimalo vijećnika Vijećnika Dragu Šparavca (HDZ). Kako napreduju radovi i ima li problema? Vijećnika također zanima sanacija Ul. Hrvatskih branitelja kojom se trenutno teško prolazi, ima rupa i moguća je šteta za osobne automobile. Šparavac je istaknuo i kako zeleni val u Ul. Kralja P. Krešimira ne radi i može li grad što poduzeti da se taj učestali problem riješi.
 Vezano uz Aglomeraciju vijećniku je odgovorio direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak.


 – Radovi u Kutinskoj Slatini i Šartovcu se odvijaju zacrtanom dinamikom. U dijelu vodovodne i kanalizacijske mreže odvijaju se u tehničkom smislu položenosti cjevovoda u visokoj fazi izvršenosti. U prosjeku kanalizacija je na 70%, a vodovodi na 86% izvršenosti, a financijski učinak je između 60% i 65% jer sada dolaze prepumpne stanice i druga skuplja oprema. Nažalost gdje se god odvijaju radovi promet je otežan. Skrenut ćemo dodatnu pažnju da se razrovane površine češće nasipavaju. Što se tiče Ul. Hrvatskih branitelja, to je državna cesta D 45. Tamo postoji prometovanje koje građanima sa sjevernog dijela radi probleme, osobito kada je promet gušći. Održali smo niz sastanaka i trenutno status zimske službe ima određena pravila. U 9. tjednu ove godine će početi sanacija toga dijela, koja će biti zahtjevna, te od građana traži još malo strpljenja
Vezano uz semafore odgovorio je gradonačelnik. Ukratko, semafori se nalaze na županijskoj cesti i Grad Kutina se pravovremeno obraća Županijskoj upravi za ceste za rješavanje problema do kojih dođe. ŽUC pak očekuje prihvaćanje ideje da ta cesta pređe u status državne ceste i to bi išlo na održavanje Hrvatskim cestama pa se nadaju da bi tada situacija bila bolja.

Jasminka Molnar (SDP) kroz vijećničko pitanje ukazala je da je u ustanovi POU Kutina, kako ističe, stanje jako loše. Najvećim problemom navodi odnos ravnateljice prema djelatnicima ustanove kako sadašnjim, tako i bivšima koji su otišli, a postupke prema djelatnicima naziva mobingom, najavljujući i tužbu. Ističe kako predsjednik Upravnog vijeća podržava takav rad, te ju zanima što će gradonačelnik poduzeti da se takva situacija sankcionira.
 Gradonačelnik je najavio razgovor sa svima u POU Kutina, te dodao: „Ne mogu se oteti dojmu da iza toga stoji i vaš subjektivni stav prije svega kao posljedica toga što vi više niste ravnatelj. Mogu temeljem ove rasprave preispitati situaciju i sa ravnateljicom POU i s predsjednikom Upravnog vijeća, zajedno s vama kao zaposlenicima. Ako tamo vidim neke nepravilnosti, u cilju poboljšanja ukupne situacije, potrudit ću se da to riješim“.
 

Dalibor Žiljak (Laburisti) postavio je pitanje vezano uz asistente u nastavi koji primaju iznimno male plaće, a njihov je rad vrlo hvaljen i od rehabilitatora i od učenika i roditelja. Ukupna plaća asistenata je 2.800 kn što smatra sramotnim. „Većina asistenata u državi izborila se za satnicu od 5 eura, dok naši rade za 3,5 eura po satu, a vremenski rade i više od toga“, ističe Žiljak. Dodaje kako im je status nejasan i ne znaju gdje točno pripadaju, školi ili gradu. Od gradonačelnika traži rješenje njihovog statusa i njihovih primanja.
Gradonačelnik ističe kako je nedavno imao sastanak s osobnim asistentima koji rade u osnovnim školama i kako je upoznat s problemom. Kako ističe, njihov status nije nejasan, oni pripadaju Ministarstvu znanosti i obrazovanja i financirani su s njihove strane za 4 sata i ugovore potpisuje Ministarstvo, tako da s tim osnivač nema ništa. “U Sisačko moslavačkoj županiji samo su Grad Sisak i Kutina osnivači svojih škola, drugdje je to Županija. Mi pratimo kakva je situacija drugdje i mogu reći da oni ne financiraju taj jedan dodatan 5. sat, koji mi u Kutini financiramo”. Slaže se s vijećnikom da su plaće premale, a od SMŽ ima informaciju da se intenzivno radi na tome da se na razini države vrijednost satnice poveća.
 Žiljak je postavio i pitanje vezano uz nedostatak pedijatara s kojima Kutina godinama ima problem što nije nimalo poticajno za ostanak mladih obitelji

Gradonačelnik odgovara kako je problem pedijatara u Kutini prisutan niz godina.
– U Domu zdravlja konstantno je raspisan natječaj za specijalizaciju iz pedijatrije, no nema zainteresiranih. Bilo je nekoliko specijalizacija, ali po isteku obaveznog roka, ti su pedijatri otišli raditi negdje drugdje, najčešće u bolnice. Nije problem u njihovom financiranju, Dom zdravlja nudio je i stan, Grad je spreman na sufinanciranje, ali kadra nema. Tu je problem. „Natječaj je otvoren, a do tada liječnici obiteljske medicine, kojih imamo dovoljno, imaju pravo pružati usluge na području pedijatrije, dok ne dođe pedijatar. Znamo da to nije isto, ali takva je situacija. Trenutno stipendiramo 3 studenta medicine i nadamo se da će bar jedan od njih biti zainteresiran za pedijatriju“.
Vijećnik Robert Krpes (OIP) postavio je pitanje direktoru Moslavine d.o.o. Miji Šepaku vezano uz dobivanje drugog računa u prosincu od kojih je zadnji 31. prosinca. Nije li to 13. račun? – pitao je Krpes i spada li on u 2022. ili 2023. godinu. Šepak je odgovorio kako je riječ o redovnom računu za prosinac koji je izražen u eurima, a njegov rok dospijeća je 25. siječnja, te da je izdan na taj datum zbog konverzije u euro. Objašnjenje oko toga računa vijećnik će dobiti pisanim putem.