Vincekovo na Betlehemu

Udruga vinogradara i voćara Lujo Miklaužić Kutina proslavila je blagdan sv. Vinka, Vincekovo, prvi zapovjedani blagdan vinogradara.
Obrede Moslavačkog vincekova uz početak radova u vinogradu i molitvu zaštitniku vinograda i vinogradara sv. Vinku za dobar urod i zaštitu vinograda predvodio je Ivan Smuk uz pratnju KUD-a Repušnica. Prve trsove obrezali su Kređo Lenić, predsjednik Udruge i Zlatko Babić, gradonačelnik Kutine.
U prikazu tradicijskih običaja KUD Repušnica prateći meštra ceremonije otpjevao je nekoliko vinskih pjesama, a obilježavanje početka radova u vinogradu završeno je litranijama.
Druženje vinogradara, vinara i Kutinčana na Vincekovu na Betlehemu nastavljeno je, prema običaju, uz vatru, pečenu slaninu i kobasice, kuhano vino i zajedničku pjesmu.
Nakon tri godine i pandemije korona virusa bilo je ovo prvo javno Vincekovo. S početkom radova u vinogradima započela je nova vinogradarska godina. Početak je to nove godine i u Udruzi vinogradara i voćara Moslavine „Lujo Miklaužić“ Kutina. „Nakon pandemije Udruga nastavlja sa svojim redovnim aktivnostima te se vinogradari i vinari posebno pripremaju za organizaciju izložbe MoslaVina krajem svibnja u Kutini. Izložba će ponovo biti organizirana dva dana te će kao i do sada biti posvećena promociji i predstavljanju Škrleta, izvorne sorte vina iz Mosalvine.“, istaknuo je Krešo Lenić, predsjednik Udruge te je zaključio kako izložba MoslaVina promovira i sve ostale izvorne sorte vina iz Hrvatske, jer je MoslaVina još uvijek jedina izoložba autohtonih sorti vina.