OŠ Zorke Sever i ove godine sudjeluje u projektu “Škola budućnosti”

Već treću godinu učenici Osnovne škole Zorke Sever iz Popovače sudjeluju u projektu „Škola budućnosti“. Projekt je osmislila tvrtka STEMI na čelu s njihovim spiritus movensom Marinom Trošeljem. Cilj je poučavanje učenika vještinama 21. stoljeća. Učenici su prve dvije godine programirali chatbot programe, a ove su se godine uključili u nešto novo. Tijekom održavanja izvannastavne aktivnosti „Programiranje“, tri tima sastavljaju i programiraju heksapod robote dok četvrti tim proučava IoT uređaje te će samostalno izraditi pametan vrt.  Sastavit će i programirati pametan uređaj koji će pratiti temperaturu i vlagu zemlje kako bi zasađena biljka imala najpovoljnije uvjete za rast.

Kao potpora za rješavanje problema, STEMI je osmislio online platformu s edukativnim materijalima i tehničkom potporom dostupnom učenicima i učiteljima u bilo koje doba dana. Osim navedenoga, STEMI tijekom projekta organizira inspirativna predavanja. Tako je prošlog tjedna održano predavanje „GOAT“ (Gratest Of All Tech) profesorice Tee Žakule,  voditeljice Laboratorija za energetsku učinkovitost na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (Hrvatska).  Profesorica Žakula studirala je na prestižnom fakultetu MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) u američkome gradu Cambridgeu (savezna država Massachusetts). Učenicima je opisala svoj put školovanja i prenijela svoja iskustva i savjete za uspješno školovanje. Također je predstavila projekt samoodrživih zgrada koji trenutno provodi u suradnji sa svojim fakultetskim kolegama.

Ovakva su predavanja pravo nadahnuće i poticaj za učenike.

Projekt „Škola budućnosti“ traje do lipnja nakon čega će se održati konferencija na kojoj će učenici sudionici projekta imali priliku vidjeti rješenja ostalih učenika, ali i brojne tehnološke novitete.