Održan 18. prijem svećenika

Već tradicionalno, osamnaestu godinu za redom gradonačelnik Popovače Josip Mišković sa svojim suradnicima održao je prijem svećenika s popovačkog područja.

Ovogodišnjem, prijemu prisustvovali su župnici Ivan Petrović iz Popovače, Marijan Štingl iz Volodera, Marijan Koren iz Gornje Jelenske i Mato Sukalić iz Velike Ludine, te dekan Kutinskog dekanata vlč. Ivan Benković kao i sisački biskup mons. Vlado Košić. Svi oni zajedno istaknuli su izuzetno dobru i ugodnu suradnju civilne i crkvene vlasti.

Tom prilikom župnici su dali kraći rezime stanja u svojim župama.

„U Popovači, 2022. godine podijeljen je 51 sakrament krštenja, 20 sakramenta vjenčanja te 49 sprovoda. U odnosu na 2021. godinu riječ je o smanjenju broja krštenja za jedno, te 3 vjenčanja više, a broj sprovoda povećan je za 10. Župa trenutno broji oko 3312 vjernika, što je za 40-ak više nego 2021.godine, a tome su pridonijele i nove obitelji koje su se doselile na popovačko područje.“ – istaknuo je vlč.Ivan Petrović, upravitelj Župe Popovača.

Voloderski župnik Marijan Štingl istaknuo je kako u voloderskoj župi koja obuhvaća Voloder, Donju i Gornju Gračenicu ima 1100 obitelji, od čega velik broj djece i mladih koji su vrlo aktivni u župi. „U 2022.godini imali smo 65 krštenja, što je 10 više u odnosu na godinu prije, a umrlo su 64 osobe, jedna manje u odnosu na 2021.. Vjenčanih parova je 20, što je 7 parova više u odnosu na 2021. godinu,  a povećao se i broj prvopričesnika i krizmanika.“- rekao je vlč.Štingl.

U Župi sv. Ane u Osekovu koja uz ovo naselje obuhvaća i Potok, Stružec te Donju Jelensku okupljeno je oko 650 obitelji, a što predstavlja određeno smanjenje broja vjernika, rekao je župnik Dražen Lauc te pojasnio kako dio njih, posebice mlađih, odlazi živjeti u veće sredine, a posebice u Popovaču. „Tijekom 2022. godine imali smo 14 krštenja, odnosno 3 manje u odnosu na godinu ranije, 38 sprovoda, a što je 6 manje, te 7 vjenčanja, a što su 2 manje u odnosu na 2021.godinu.“

Vlč.Marijan Koren upravitelj Župe sv. Ivana Krstitelja Gornja Jelenska istaknuo je kako je statistika dosta loša, a tijekom blagoslova je obiđeno tek nešto više od 200 kuća. Naime, prošle godine umrla je 21 osoba, no, nisu sve župljani iz ovog naselja već ih je šest samo pokopano ovdje, a krštenja je bilo 7, te su se vjenčala 3 para.

Velikoludinski župnik Mato Sukalić istaknuo je kako nije bilo značajnih promjena s obzirom na godinu ranije stoga su i podaci slični. „U 2022. imali smo 43 umrle osobe, od čega također nekoliko njih koji su samo pokopani u ovoj župi, 15 krštenih, te 4 vjenčanja. Decentralizacija pojedinih naselja od župne crkve, određeni udio romskog stanovništva, staračko stanovništvo i 70-ak potrebitih, problemi su koji nas muče.“ – istaknuo je vlč. Sukalić zahvališi se Gradu Popovači na potpori, kao i na održavanju aktivnosti oko održavanja misnog slavlja u Donjoj Vlahiničkoj.

Također, ovaj susret prilika je i da se izmijene iskustva iz svjetovnog i sakralnog života, ali i da se dogovore planovi za ovu godinu. Naime, osim statističkih podataka razmatrane su i potrebe održavanja redovnih aktivnosti i obnove sakralnih objekata koji su kulturno bogatstvo Popovače, a za koje je Grad i u ovoj godini predvidio iznos od oko 40 tisuća eura, odnosno 300 tisuća kuna.

„Drago mi je što naše župe sudjeluju u svim našim aktivnostima, bilo kulturnim, gospodarskim ili nekim drugim, a posebice one vezane uz obilježavanja dana pojedinih naselja i koje su tradicija našeg kraja. Zahvaljujem našim župnicima na suradnji koja rezultira kvalitetnijim uvjetima za život svih naših građana, a koji su u najvećem dijelu vjernici. ” – rekao je gradonačelnik Josip Mišković.

U ime svih svećenika koji djeluju na popovačkom području Gradu i gradonačelniku je na suradnji ali i na pomoći pri kapitalnim ulaganjima zahvalio vlč. Marijan Koren. Tom prigodom istaknuo je kako su upravo na području njegove Župe u posljednjih nekoliko godina uz pomoć Grada obnovljeni krov, toranj i fasada župne crkve.

Osim vlč. Korena, izvrsnu su suradnju istaknuli i uvaženi gosti, vlč.Ivan Benković, dekan Kutinskog dekanata te mons.Vlado Košić, sisački biskup.

Vlč. Benković napomenuo je kako se nakon pandemije koronavirusa pomalo osjeća povratak vjernika u crkve, a što je dobro, unatoč statistici koja je, posebice u ruralnim naseljima, negativna. Zahvalio je stoga gradonačelniku Popovače na interesu oko svih sakralnih aktivnosti koje Grad i Turistička zajednica podržavaju te na tradicionalnom održavanju ovog prijema.

O izazovima s kojima se danas susreće crkva govorio je i biskup, mons.Vlado Košić. Napomenuo je kako je 2022. godina bila u mnogočemu teška, a osim pandemije, kao najveći problem spomenuo je svakako potresom oštećene objekte.

„Moram izraziti zadovoljstvo i zahvalnost za to što prema Katoličkoj crkvi gradonačelnik Popovače i njegovi suradnici imaju jedan dobar odnos i razumijevanje za sve potrebe, a jednako tako i mi kao biskupija za njihove. Samo se u zajedništvu možemo dobro brinuti za iste ljude koji su i građani i vjernici i to je ono što nas spaja i na čemu trebamo raditi i dalje.“ – rekao je biskup.

S ciljem daljnjeg razvijanja župa, radni će se sastanci na kojima će se određivati zajednički prioriteti te planirati daljnje aktivnosti održavati i tijekom ostatka godine.