Obilježeno Vincekovo u Popovači

U srcu Moslavine, kraju poznatom po vinogradima i kvalitetnom vinu, vrijednim ljudima te lijepom i rodnom krajoliku, ispred Vinskog podruma u Popovači tradicionalno je proslavljen blagdan Svetog Vinka, zaštitnika vinogradara, vinograda i vina.

Vincekovo u Moslavini i ove su godine organizirali domaćini iz Udruge vinogradara i voćara „Škrlet“, uz potporu Grada Popovače i gradske Turističke zajednice. Tradicionalan obred vodio je Vlado Dutković, a pratilo ga je veselo druženje gostiju, uz slasne kobasice i špek te  domaću vinsku kapljicu.

Predsjednik Udruge „Škrlet“ Igor Kovačević tom je prilikom podsjetio na prošlu vinogradarsku godinu koja je zbog vremenskih prilika bila izazovna, no, čiju su rezultati na kraju bili dobri. Jednako dobru zaželio je i ovu novu, tek započetu godinu, stoga je i zahvalio okupljenima na dolasku i podršci u organizaciji ovog tradicionalnog događaja.

Inače, u tradicionalnom obredu vezanom za Vincekovo, koji je jedan od pet zapovijedanih vinogradarskih blagdana, trsovi su se okitili kobasicama i slaninom, a koji znakovito predstavljaju želju za plodnošću i dobrim urodom,  potom su poškropljeni starim vinom, da bi se na kraju orezale tri grane grančice s tri pupa. One se stavljaju u vodu i drže na toplom, a kad loza potjera, prognozira se kakva će biti vinogradarska godina.

Dobro upoznat s ovim običajem je i popovački gradonačelnik Josip Mišković, koji je sa svojim zamjenikom Lovrom Miklaužićem i sudjelovao u  ceremoniji.

Vinogradarstvo i vinarstvo u ovom kraju ima budućnost s obzirom da Udruga ima sve više članova, a posebice mladih, koji će jednoga dana nastaviti ovu tradiciju.

Vinograde je ovom prilikom blagoslovio vlč. Ivan Petrović, upravitelj Župe Popovača.