Novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić u Sisačko- moslavačkoj županiji

 Novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine i potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić obišao je 24. siječnja stradalnike potresa na Banovini, a u Petrinji je održao sastanak sa županom Ivanom Celjakom kojemu su još prisustvovali i potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednica Vlade RH Anja Šimpraga te vršitelj dužnosti ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić.

Ujedno je održana sjednica Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa nakon koje je ministar Bačić istaknuo da mu je želja bila u osobnom kontaktu sa županom, gradonačelnicima i načelnicima svih jedinica lokalne samouprave detaljnije se upoznati sa stanjem na tom području, te upoznati nazočne s planom aktivnosti Ministarstva u svrhu ubrzanja obnove.

„Republika Hrvatska je iz sredstava Fonda solidarnosti dobila i osigurano je za proces obnove iznos od 1,3 milijarde eura. Ta sredstva namijenjena su za obnovu javne infrastrukture, komunalne i prometne infrastrukture i za obnovu javnih zgrada. Ta smo sredstva kao država i svi krajnji korisnici tih sredstava dužni potrošiti, realizirati do 30. lipnja. Moja obveza i kolega ministara i ostalih čelnika tijela koji su zaduženi za provedbu projekata Fonda solidarnosti je da taj proces ubrzamo i da sredstva utrošimo.“- izjavio je ministar Bačić. 

Ministar je istaknuo da je prioritet ministarstva stambeno zbrinjavanje svih građana koji se nalaze u mobilnim stambenim jedinicama.

„Plan je da do iduće zime, do 1.studenoga, za sve njih osiguramo prikladan smještaj. I taj prikladan smještaj smo razvrstali u sedam vidova stambenog zbrinjavanja i obvezat ćemo se i mi kao ministarstvo, a i županija i gradovi i općine da u idućih 10 do 15 dana napravimo plan stambenog zbrinjavanja.“- izjavio je ministar Bačić.

Ministar je najavio novi Zakon o obnovi koji bi trebao biti u javnom savjetovanju, a koji bi proces obnove trebao ubrzati. Novi prijedlog zakona osmišljen je zbog objedinjavanja nositelja procesa obnove i smanjenja potrebne dokumentacije za provedbu obnove. S usvajanjem zakona donijet će se i plan stambenog zbrinjavana u adekvatnim smještajnim stambenim jedinicama svih onih građana koji su trenutno bilo u kontejnerskim naseljima ili su u kontejnerima pored svojih nekretnina. Plan će sadržavati nositelje i rokove i adrese svih mobilnih stambenih jedinica, te status njihovog stambenog zbrinjavanja.

Župan Ivan Celjak naglasio je da su tijekom sjednice Stožera predstavnici županije, gradova i općina upoznali potpredsjednika Vlade ministra Bačića sa svim do sada poduzetim aktivnostima, te izazovima na koje se nailazi u procesu obnove. Župan Celjak je izložio i konkretne projekte koje je Županija pokrenula u dijelu revitalizacije kako bi paralelno s obnovom stanovništvo imali kvalitetnije i bolje uvjete u području zdravstva, obrazovanja i socijalne skrbi, nego li su ih imali prije potresa, s posebnim naglaskom na razvoj gospodarstva.

„Gospodin Bačić je najavio donošenje novog zakona. Predstavio nam je sadržaj na temelju kojeg će se ubrzati proces obnove i vrlo smo zadovoljni s ovime što je izložio. Naravno prioritet ostaje i dalje maknuti naše sugrađane iz kontejnera što prije.“ – izjavio je župan Ivan Celjak.

U sklopu posjeta Banovini, ministri sa suradnicima i župan Celjak, kojima se pridružio i novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, obišli su i kontejnersko naselje u Petrinji te nedavno završene kuće u Brestu Pokupskom i Luščanima. Potom su posjetili i Dvor gdje ovaj tjedan počinje izgradnja jedne višestambene zgrade s 19 stanova za stradalnike potresa ukupne vrijednosti 1,9 milijuna eura koja će biti financirana iz EU sredstava te iz državnog proračuna.