Noć Muzeja u Muzeju Moslavine – promocija knjige Tošo Dabac

 Muzej Moslavine sinoć je obilježio Noć muzeja, manifestaciju kojim se promoviraju muzeji, njihova djelatnost i važnost za društvo. Kutinski Muzej tom prilikom, uz bogat program, uvijek nastoji promovirati i sve svoje odjele i djelatnosti. Posjetiteljima ih nastoje predstaviti bilo kroz radionice u kojima mogu sudjelovati, bilo kroz obilazak stalnog postava, mogućnost kupnje publikacija po akcijskim cijenama, zabavni program i nagradne igre. čiji je sadržaj vezan uz rad ove ustanove.


 Ove godine muzej je u Noći muzeja ponudio radionice najmlađim posjetiteljima pod nazivom „Etnokulturna slika – upoznajmo narodne nošnje Hrvatske“ uz voditeljicu radionice Silviju Kantolić, te „Smisli, crtaj, složi – izrada muzejskog plakata“ uz voditeljicu radionice Jelenu Batinić.

  Središnji događaj ipak je bila promocija monografije „Tošo Dabac, umjetnik svojeg vremena – kritičko čitanje“ autorice dr.sc. Ive Prosoli. Ova knjiga koja je od početka izdavanja izazvala značajnu pozornost javnosti proglašena je jednom od najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga na natječaju Hrvatska lijepa knjiga za 2022. godinu koji je organizirala Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.


 O djelu koje je ocijenjeno kao jedno od najboljih publicističkih izdanja u protekloj godini, govorili su, uz uvodnu riječ ravnateljice Muzeja Moslavine, Jasmine Uroda Kutlić, redoviti profesor na Katedri za filmologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Nikica Gilić, voditeljica Zbirke starije fotografije u Muzeju za umjetnost i obrt Dunja Nekić, te sama autorica dr. sc. Iva Prosoli.

Iako je glavna urednica Školske knjige i urednica monografije, Miroslava Vučić, bila spriječena doći, knjiga je bila uistinu predstavljena sa svih aspekata.
 

Tošo Dabac bio je logičan izbor Ive Prosoli budući da je od 2007. do 2008. radila u Muzeju za suvremenu umjetnost i obrt i tada upoznala svu dokumentaciju o Toši Dabcu.

„Primijetila sam  da se kroz povijest umjetnosti puno piše o Dabcu, ali samo kroz nekoliko fotografskih serija, a mene je zaintrigirao cijeli njegov opus kroz tri različita politička sistema i to je postalo mojom temom za doktorsku dizertaciju. Neke teme o Dabcu sam tek dotaknula, a moj cilj je bio istražiti ga kao fotografa profesionalca koji je funkcionirao i kao filmaš i kao fotograf. Ova knjiga kronološki prati sve aspekte njegova rada“, rekla je tom prilikom autorica knjige. U Kutini iz koje dolazi i u koju se rado vraća, autorica se susrela s brojnim Kutinčanima koji prate njezin rad.


 Tijekom noći muzeja održano je i predavanje „Zašto i kome je arheologija važna? “ predavača dr.sc. Danka Dujmovića i  arheologa Muzeja Moslavine Antonia Džaje. I ovdje su posjetitelji imali priliku dobiti odgovore na pitanja o važnosti arheologije u našem društvu.

 Noć muzeja imala je i glazbeni dio programa te je završila uz koncert sisačkih bluzera, grupu „Bluzy Threesome“, izvlačenje dobitnika nagradnih igara, zabavu i druženje posjetitelja sve do ponoćnih sati. U ime Grada Kutine Noć muzeja posjetio je pročelnik za dr. djelatnosti Željko Tomičić, te predstavnica županije Tena Jevak Benčić.