Noć muzeja u Lipovljanima

Matica slovačka Lipovljani uspješno je organizirala Noć muzeja u Slovačkoj etno kući u Željanskoj 63 u Lipovljanima.
„Ovo je 4. po redu Noć muzeja koju mještani sve više prihvaćaju i ona je zasigurno dio kulturne ponude Lipovljana. Drago nam je da dobro surađujemo i sa udrugama i kulturnim djelatnicima s područja Kutine koji su dali svoj doprinos i ovoj Noći muzeja u Slovačkoj etno kući“, rekao je predsjednik Matice slovačke Lipovljani, Josip Krajči.
 U ugodnoj atmosferi i uz dobro domaćinstvo Matice slovačke predstavljene su dvije nove knjige autora i urednika, etnologinje prof. Slavice Moslavac i Josipa Krajčija, a za ugodno iznenađenje pobrinule su se svojim nastupom članice KUD Banova Jaruga. Slavica Moslavac rekla je nešto o predstavljenim izdanjima pod nazivom „Slovačka etno kuća s pogledom u prošlost“.
Program je obogatila reprezentativna skupina mladih članova Zajednice tehničke kulture iz Kutine i to dvije sekcije- Modelarski centar i Foto video klub. Slale su se netom otisnute razglednice i 3d-printali privjesci s otiskom Slovačke etno kuće. Večer je obogatio i Vlado Turas, darujući Matici iz svoje obiteljske zbirke svetu knjigu od 950 stranica izdanu 1908.godine na slovačkom, ali gotičkim pismom.(Foto: Foto video klub Kutina)