Na prometnicama naše županije lani se dogodilo 1579 prometnih nesreća, poginulo 11 osoba

Tijekom prošle godine na prometnicama naše županije dogodilo se 1579 prometnih nesreća, što je za 2,1 posto više nego godinu dana ranije, istaknuo je načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut.

„Dogodilo se 10 prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama, što je dvije nesreće manje nego  godinu dana ranije. Isto tako se dogodilo 397 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama, što je za 1,2 posto manje nego godinu prije. Dogodilo se 1172 prometne nesreće s materijalnom štetom, što je 3 posto više nego u 2021.godini. Smrtno je stradalo 11 osoba, što je za jednu osobu manje nego godinu dana ranije, kada je 12 osoba smrtno stradalo. Teške tjelesne ozlijede zadobilo je 111 osoba, što je za 8,8 posto više nego u 2021.godini. Lakše tjelesne ozlijede zadobilo je 475 osoba, što je za tri posto više. Utvrđeno je ukupno 33 255 prekršaja u prometu, što je za tri posto manje nego u 2021.godini. Što se tiče četiri ubojice u prometu, brzina, alkohol, pojas i mobitel, što se brzine tiče imali smo porast broja prekršaja od 0,8 posto, alkohola porast od 11 posto, pojas smanjenje broja prekršaja za 13,7 posto i mobitel smanjenje broja prekršaja za 4 posto“, rekao je načelnik Luka Pešut.

Kao potencijalni uzrok porasta broja prometnih nesreća na našim prometnicama, Pešut navodi : „Obzirom na cijelu situaciju koja je nastala s katastrofalnim potresom i sa velikim brojem teretnih vozila, radnih strojeva koji se nalaze po ovim prometnicama, koje su već ionako bile dijelom oštećene i prije potresa, a sve sada u cilju obnove po ovim mjestima gdje je bilo potresa, bilo je za očekivati da će jedan broj tih prometnica se više oštetiti, što u neku ruku i dovodi do prometnih nesreća kod izbjegavanja udarnih rupa na cesti i slično. To je jedan dio koji je pridonio u postotku. Ovaj drugi dio, koji se odnosi na četiri ubojice, policija intenzivno na tome radi. Gotovo svaki tjedan provodimo akcije, sve u cilju smanjenja broja prometnih nesreća, posebice onih s najtežim posljedicama“.