KUD “Mijo Stuparić” održao redovnu godišnju Skupštinu

Kulturno-umjetničko društvo „Mijo Stuparić“ iz Velike Ludine održalo je redovnu godišnju Skupštinu. Prilika je to bila da vodstvo društva prezentira rad u prošloj, ali i najavi aktivnosti u ovoj godini.  “Epidemija koronavirusa uvelike je utjecala na početak prošlogodišnjeg djelovanja, no, ipak smo zabilježili brojne aktivnosti, njih 61. Uz obilježavanje Vincekova, sudjelovanje na skupštinama prijateljskim društvima, bilo je tu mnoštvo kreativnih radionica, izložbi, revija, edukativnih aktivnosti ali i nastupa. Organizirali smo tako „Proljetni koncert“, „Folklorne i tamburaške susrete djece i mladih“, „Božićni program“, a suorganizirali kulturni dio programa povodom Dana općine i Miholja.  Uz to naše su folklorne i pjevačka skupina gostovale u Popovači, Šćitarjevu, Strušcu, Banovoj Jaruzi, Goričanu, Obrovcu, Potoku, Gornjem Mikloušu, Krapju, Hrvatskoj Kostajnici, Ivanić-Gradu te Repušnici, ali i na županijskim smotrama u Novskoj i Martinskoj Vesi.

Uključili smo se u nacionalne akcije „Hrvatska volontira“ te „Dani otvorenih vrata“, a aktivno smo se priključili i podržali provedbu Erasmus+ projekta kao i projekta „Running out of time“ u OŠ Ludina. S radošću su uveličani i blagdani te razni prigodni dani poput „Majčinog dana“ i „Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje“ u našoj crkvi.

Nismo zaboravili niti na naše najstarije sumještane, posebice one koji su smješteni u lokalne domove za starije i nemoćne, te smo ih povodom Božića uručili kreativne radove, a isto tako nismo zaboravili niti na događaje u organizaciji naših članova, kako rođendana, tako, nažalost, i ispraćaja.

Posebnu smo pažnju posvetili našim najmlađim čuvarima baštine, a na koje se izuzetno ponosimo stoga smo izradili i nekoliko dječjih narodnih nošnji, ali i obradovali ih pričaonicom te poklonima povodom sv. Nikole.

I na kraju, spomenuti vrijedi i kako smo po prvi puta sudjelovali na Međunarodnom festivalu folklora, ponosno predstavljajući našu Ludinu i Moslavinu u Ohridu, u Sjevernoj Makedoniji. ” – stoji u Izvješću o radu.

Što se tiče plana u 2023. godini, uz već ustaljene aktivnosti koje se provode dugi niz godina, među kojima je posebno važno očuvanje i nabavka narodnog ruha, i ove se godine planira odaziv na brojne manifestacije prijateljskih društava i udruga, sudjelovanje na smotrama, te organizacija brojnih edukativnih aktivnosti, posebice za najmlađe.

Važan segment je svakako i učlanjenje novih članova stoga velikoludisnko društvo poziva sve ljude dobre volje koji vole pjevati, plesati i družiti se da im se priključe i kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme.