Zdravstveni djelatnici Sisačko-moslavačke županije ovogodišnji dobitnici nagrade „MEDICINA“

Na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća prigodom proslave 105. obljetnice i Dana fakulteta u dvorani Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dodijeljene su tradicionalne nagrade MEDICINA u znak priznanja i zahvalnosti za promicanje načela humanosti i etičnosti u skrbi za teško bolesne ljude, a u čast i slavu medicine, čovjeka i humanosti. Ovogodišnji su laureati zdravstveni djelatnici Sisačko-moslavačke županije, koji su nakon razornih potresa sudjelovali u liječenju bolesnika, ranjenika te zaštiti zdravlja.

Potresi velike magnitude doveli su do oštećenja velikog broja objekata zdravstvenog sustava. Iako se radilo u iznimnim uvjetima, radilo se s puno ljubavi i bez pitanja za sate. Hitno su odrađivani svi poslovi koji su tada bili nužni: liječenje oboljelih i stradalih, protuepidemijske preventivne mjere, cijepljenje stanovništva protiv COVID-19, osnivanje COVID odjela, zdravstveni nadzor nad kontaktima i sve ostale potrebne mjere. Rezultat zajedništva svih sudionika je doveo do toga da se epidemija COVID-a 19 nije rasplamsala i da nije bilo izbijanja epidemija od zaraznih bolesti.

U ime svih medicinskih djelatnika i svih stanovnika Sisačko-moslavačke županije nagradu je primio župan Ivan Celjak. „Ovo je veliko priznanje i ide u ruke velikih ljudi i sjajnih medicinskih stručnjaka Sisačko-moslavačke županije. Potres je nanio veliku štetu zdravstvenom sustavu kada govorimo o objektima, a okolnosti u kojima je radilo medicinsko osoblje su bile izazovne.  Unatoč svemu naši liječnici su prije svega pokazali veliku ljubav prema čovjeku i poslu. Upravo zbog njih je održan zdravstveni sustav Sisačko-moslavačke županije i oni su nastavili pružati kvalitetne zdravstvene usluge na području primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Nova županijska uprava koja je preuzela dužnost u 6. mjesecu prošle godine kao prioritet postavila je upravo zdravstvo kao i obrazovanje. U suradnji s Vladom RH omogućili smo svim liječnicima koji su ostali bez svojih zgrada, još prije godinu dana da rade u čvrstim, sigurnim i stabilnim objektima. Pronašli smo zamjenske objekte koje smo uredili i opremili, a sve zgrade o kojima sam govorio su u fazi radova cjelovite obnove. Još jednom želim se zahvaliti svima koji ste prepoznali rad našeg medicinskog osoblja. Hvala vam u njihovo ime, jer to su divni ljudi“. – rekao je župan.