Otvorena izložba slika s likovne kolonije posvećene Josipu Kovaču Đoniju

Likovno društvo „Moslavački krug“ organiziralo je 2. memorijalnu likovnu koloniju te postavilo prigodnu izložbu u Knjižnici i čitaonici Popovača u spomen na jednog od osnivača udruge, Josipa Kovača Đonija preminulog prije četiri godine.

Okupljene je umjetnike i posjetitelje tom prilikom pozdravila je ravnateljica Ivana Vlašić naglasivši važnost održavanja ovog susreta posvećenog velikom umjetniku popovačkog kraja.

Kako je tom prilikom naglasila Ana Đula, jedna od članica Likovnog društva „Moslavački krug“, Josip Kovač Đoni ovih bi dana, točnije 25. studenog, navršio svoj 81. rođendan. Tim povodom, a u cilju očuvanja spomena i izraza zahvalnosti za nemjerljiv doprinos kojeg je Đoni dao promicanju vrijednosti likovne umjetnosti i očuvanja kulturne baštine moslavačkog kraja, društvo, koje je između ostalog i čuvar te promotor tih vrijednosti, organizira ovaj susret. Kroz ovo kreativno druženje članovi se prisjećaju jednog od svojih utemeljitelja, te nastoje da ova aktivnost postane tradicija. Naime, zajedno s prvim načelnikom Općine Popovača, profesorom Stjepanom Beletom i Ljiljanom Kerepčić, Đoni je 1996. godine osnovao Udrugu Likovno društvo „Moslavački krug” i obavljao funkciju predsjednika vjerno do kraja svog života. Ana Đula, na kraju je podsjetila i kako je Đoni za svoj rad primio mnoštvo nagrada, a posebno se među njima ističe Godišnja nagrada Sisačko-moslavačke županije.

Prisjetivši se susreta s ovim cijenjenim umjetnikom, kao i rezultatima njegova rada, a koji su vidljivi u prostorima brojnih gradskih ustanova, ali i brojnim domovima u Popovači i okolici te diljem zemlje i svijeta, izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić, u čijoj su prisutnosti bili i predstavnici Gradskog vijeća, predsjednik Saša Jagarčec i vijećnik Josip Vlašić. Tom prigodom zahvalio je zahvalio je članovima Likovnog društva „Moslavački krug“ na ustrajnosti u radu te pokretanju ove memorijalne likovne kolonije i izložbe.

Ove godine na likovnoj je koloniji sudjelovalo 9 slikara: Željko Breka, Ana Đula, Ivan Grubić, Kata Jerković, Nada Katanec, Desanka Minks, Ksenija Talijančić, Marija Tokić i Borislav Tutić, a čiji su radovi, u tehnici po izboru izloženi u Knjižnici.

Izložbu prati i prigodan katalog koji je izradio Željko Breka, a moguće ju je razgledati u Knjižnici i čitaonici Popovača sve do 9. prosinca u redovno radno vrijeme, ponedjeljkom od 8 do 15 sati, a od utorka do petka od 8 do 19 sati.