Održana završna konferencija projekta „Zlatne žene za zlatnu dob- faza II“

U Popovači je 9. prosinca održana završna konferencija projekta „Zlatne žene za zlatnu dob- faza II“ koji je proveden u sklopu Programa Zaželi.

Naime, Grad Popovača je iz Europskog socijalnog fonda za ovaj projekt ostvario bespovratna sredstva u iznosu od 2.645.900,00 kuna temeljem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava kojeg je sklopio s Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje.

Kako je istaknuo gradonačelnik Popovače Josip Mišković, projekt je omogućio zapošljavanje 30 žena pripadnica slabije zapošljive skupine koje su brinule o 180 krajnjih korisnika. „Zaposlene žene korisnicima su pružale pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće, pomoć u socijalnoj integraciji, u posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa i slično), pružanju podrške kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, a što je od izuzetne važnosti. Važno je napomenuti da se u okviru projekta provela i edukacija za gerontodomaćice koja je nekolicini žena omogućila stjecanje dodatnih znanja i vještina s kojima će biti konkurentnije na tržištu rada. O uspješnosti projekta govori jako puno pohvalnih riječi od korisnika, ali i od zaposlenica. U životnoj fazi u kojoj se nalaze korisnici jako je teško živjeti sam,  Svjesni smo toga da smo sve starija populacija i da su nam ovakvi programi sve potrebniji. Na kraju, moram se zahvaliti našim djelatnicama koje su taj program savjesno i dobro odradile te nije bilo nikakvih primjedbi.“

Projekt se provodi u razdoblju od 18.6.2021. do 18.12.2022. godine, a uz 30 zaposlenica koje su brinule o korisnicima, zaposlena je bila i voditeljica projekta. Partneri na ovom projektu su bili Hrvatski zavod za zapošljavanje – PU Kutina te  Centar za socijalnu skrb Kutina, a čija je predstavnica Lidija Belančić sudjelovala na ovom događaju te pohvalila provedbu ovog hvalevrijednog projekta. Svojom nazočnošću na ovoj završnoj konferenciji projekt su podržali i predstavnici ostalih relevantnih institucija te zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić.

Na kraju je naglašeno kako će se ovaj hvalevrijedan projekt nastaviti. Naime, Grad Popovača prije nekoliko je dana potpisao Ugovor o provedbi Faze III, koja će kako je pojasnio gradonačelnik Josip Mišković, biti svojevrstan nastavak Faze II budući da se radi o zaposlenju istog broja žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada, kao i o istom broju korisnika. Vrijednosti je oko 1,5 milijuna kuna, trajat će 6 mjeseci.