Gradsko vijeće Kutine usvojilo proračun za 2023.

Gradsko vijeće Kutine jučer je održalo posljednju ovogodišnju sjednicu na kojoj je predsjednik Gradskog vijeća, dotad nezavisni vijećnik Robert Krpes, izvijestio vijećnike kako je ušao u stranku Karoline Vidović Krišto “Odlučnost i pravednost” te da više neće biti dio vladajuće koalicije.

U njegovom obrazloženju među ostalim stoji: “Ušao sam u politiku ne iz koristoljublja, nego iz želje da služim svom gradu i Domovini i mijenjam ih na bolje, na tom putu sam tražio političku platformu kroz moje bivše stranke, ali svjestan njihovih nedostataka, napustio sam ih. Ova stranka zalaže se za jednakost pred zakonom svih hrvatskih građana, poštivanje zakona, za socijalnu i pravedno uređenu hrvatsku državu, što se krši u Hrvatskoj i u našem gradu”. Krpes je najavio sustavno političko djelovanje usmjereno protiv pogodovanja, koristoljublja i nepotizma u kojem će marljivost sposobnost i domoljublje biti ključ uspjeha.
  

Sjednica je nastavljena te je vladajuća većina izglasala rebalans proračuna za 2022., kao i proračun za 2023. godinu što oporba nije podržala ili je bila suzdržana kod pojedinih točaka.
 Proračun vrijedan 220 mln kn predstavili su gradonačelnik i pročelnik za financije Ivan Crnac, a on uključujuje nastavak započetih projekata: dječjeg vrtića, zgrade na trgu, Aglomeracije, Doma za starije i nemoćne…

Od novih projekata vladajući najavljuju i rekonstrukciju društvenog doma u Repušnici, doma na Husainu, obovu javne rasvjete i donjeg dijela Kolodvorske ulice prema pruzi. “Proračun je razvojan i za grad Kutinu i za prigradska naselja, ali je istovremeno planiran realno obzirom na cjelokupnu situaciju”, istaknuo je uz ostalo gradonačelnik Zlatko Babić. Klubovi vijećnika vladajućih pozdravljaju ovakav proračun kao razvojan, te vijećnik Glibo (MOST) predlaže dodatna ulaganja u školstvo “na konto” uvođenja Vladinih mjera o financiranju osnovno školskih obroka s 10 kuna za koji je grad ranije previdio vlastita sredstva. Ilija Bago (DP) pak tom prilikom apelira na vođenje brige da u kutinskoj ispostavi Domu za starije i nemoćne budu i kutinski korisnici.
  

Oporbeni vijećnici glasali su protiv proračuna, prigovori su išli u smjeru drugačije vizije trošenja proračunskih sredstava ili neadekvatnog odgovora na potrebe pojedinih potencijalnih investitora u Industrijsko logističkoj zoni što je istaknuo Robert Krpes, tražeći pisani odgovor.
  Temu proračuna zasjenila je rasprava o davanju u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta. Naime na sjednici su se pojavili nezadovoljni ratari koji su tražili poništenje natječaja. Natječaj je objavljen 10. veljače 2022. o čemu se odlučivalo po tada važećem zakonu. Međutim u 5. mjesecu na snagu je stupio novi zakon. Ratari nezadovoljni rezultatima ovog natječaja traže poništenje i raspisivanje novog natječaja i odlučivanje po novom zakonu, do čega nije došlo.


Predsjednik povjerenstva za davanje u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta Nebojša Čović istaknuo je kako je natječaj proveden sukladno zakonu i u suradnji sa svim stručnim službama Grada Kutine, te će proći još tri instance odlučivanja županiju, Ministarstvo poljoprivrede i državni inspektorat. Moglo se čuti u raspravi da stari zakon favorizira stočare, dok je novi skloniji ratarima.

Prisutni ratari pozvali su na poništenje natječaja iz veljače jer stari zakon smatraju lošijim od novoga. U postotku od 44 poljoprivrednika 38 je zadovoljno, a 8 nezadovoljno ovim natječajem, proizlazi iz onog što se moglo čuti u raspravi. Vijećnik HSS -a Dragutin Vagner postavio je više detaljnjih pitanja oko zakupa zemljišta zaključujući kako je zakon u mnogome nedorečen što rezultira nezadovoljstvom pojedinih zakupaca. Upozorili su na to i drugi vijećnici, među kojima i vijećnica Barbara Mihaljević (SDP).
 “Ulaskom u postupak i raspisivanjem natječaja ne može se natječaj ponišititi svojevoljno. Gradsko vijeće daje suglasnost da su stručne službe Grada tehnički odradile posao sukladno zakonu, a Ministarstvo je to koje jedino može poništiti natječaj, što se zna dogoditi”, rekao je Babić. Ratarima je savjetovano da mogu uložiti žalbu, a što će se dalje događati i što će Ministarstvo odlučiti ostaje vidjeti.

 Odluka o zakupu poljoprivrednog zemljišta otišla je u daljnju proceduru, a nije ju podržao niti SDP niti HSS, dok je vijećnik (OIP) Robert Krpes bio suzdržan.
 Vijećnici su raspravljali i o novom načinu naplate dječjeg vrtića što je obrazložio pročelnik za društvene djelatnosti Željko Tomičić. Zaključak je kako će od 2023. cijena vrtića biti ponovno 653 kune umjesto dosadašnjih oko 200 kuna za trošak prehrane. Račun za dječji vrtić će tako biti uvećan za oko 400 kuna režijskih troškova. Korisnici usluge vrtića na taj će način snositi 30% ekonomske cijene dječjeg vrtića, dok ostalih 70% plaća Grad. Tomičić je to argumentirao enormnim i nepredvidivim poskupljenjima energenata i svega ostalog, što se nije moglo predvidjeti prilikom sniženja cijene vrtića 1.09.2022.
S druge strane sindikati “pritišću” tražeći povećanje plaća za djelatnike vrtića i njihovo izjednačavanje s plaćama kolega u drugim gradovima i djelatnicima osnovnih škola. Vijećnik Dalibor Žiljak (Laburisti) ističe kako se nije smjelo dozvoliti da se u drugim trgovačkim društvima kupuju automobili, te je nekako ta sredstva trebalo pretočiti u sredstva za sufinanciranje vrtića, što gradonačelnik, odgovarajući mu na pitanje, ne smatra mogućim rješenjem ovog problema.


  Sljedeća godina zasigurno će pred gradske vijećnike donijeti brojne izazove, a hoće li na čelu Gradskog vijeća i dalje ostati Robert Krpes gradonačelnik je odgovorio:
 “Parlamentarna većina u Gradskom vijeću na sljedećoj sjednici odlučit će hoće li on i dalje ostati predsjednik Gradskog vijeća ili će vijećnici izabrati nekog drugog. Suradnja s Robertom Krpesom bila je dobra i dok je bio član HSLS-a i kao nezavisnog vijećnika. Nadam se da ćemo i dalje dobro surađivati”.