Aktualni sat 13. sjednice Gradskog vijeća Kutine

Nebojša Čović (HDZ) postavio je pitanje vezano uz Aglomeraciju posebno uz ulicu Andrije Hebranga gdje se nalazi i Dječji vrtić. Građani negoduju zbog rupa i stanja na cesti i kada će se to riješiti? Direktor Moslavine d.o.o. Mijo Šepak rekao je kako niti oni nisu zadovoljni brzinom asfaltiranja te rekao kako se radi na koordinaciji da se to asfaltiranje što prije privede kraju, a dosad je asfaltirano oko 30 km ceste u sklopu Aglomeracije. Podsjetio je kako je od posljednje sjednice Gradskog vijeća asfaltirana Radićeva, Ulica A. G. Matoša, Osječka, Novogradiška itd.  
 

U planu su uz Hebrangovu ulicu i Ulica Kneza Višeslava i Kneza Trpimira. Najavljuju se niske temperature pa će i o tome ovisiti asfaltiranje jer temperature trebaju biti odgovarajuće. Što se tiče Hebrangove ulice u tijeku je frezanje starog asfalta.

Što se tiče Vinogradske ulice i dijela ul. Hrvatskih branitelja prema sjevernom dijelu, do konca godine trebali bi se privremeno sanirati oni dijelovi gdje je to moguće. Šepak ističe kako očekuje u idućoj godini da će se to ubrzati, dijelom i iz vlastitih sredstava. „Procedure su dugačke i stroge i kod kućnih priključaka i tlačnih proba, kod kanalizacije se rade snimke kamerom, valjanost građevine, zbijenost temeljnog sloja ceste i dok se sve to ne postigne ne može se dobiti suglasnost nadzora da se ide u asfaltiranje. Trudit ćemo se da to bude što brže“, zaključio je Šepak.
 

Vijećnik Matija Šurbek (HDZ) postavio je pitanje vezano uz rušenje stabala po Kutini. Poštuju li se pravila struke jer oko toga ima svakakvih informacija. Odgovorio mu je pročelnik za komunalni sustav Eduard Gelešić. “Sumirali smo podatke i zaključili da smo u 2022. ukupno porušili 12 stabala, a posadili oko 50. Što se tiče rušenja najviše je to bilo na temelju zahtjeva građana i suvlasnika zgrade gdje je bilo problema oko korijena stabala koji su ugrožavali temelje zgrade (kod pekare Moslavka) na zahtjev predstavnika stanara jer se ide u uređenje fasade, a korijenje je bilo u ugrožavajuće ili je negdje riječ o pojedinačno stablu zbog ugrožavanja komunalne infrastrukture“, objašnjava pročelnik zaključujući kako nema govora o devastaciji. Prije nekoliko godina i u parku kestenova je bilo sličnih problema, a jedno stablo je noću palo na cestu. Tu je problem riješen, a posađena su i nova stabla. Imamo stručnjake koji to u gradu određuju i to se sve korektno radi. Za sljedeću godinu prijavili smo se na natječaj za 100 stabala koja ćemo namjenski posaditi u zagrebačkoj i Sisačkoj ulici“, rekao je Gelešić.
 


Vijećnik Dragutin Vagner (HSS) postavio je pitanje vezano uz pristupnu cestu u Crkvenoj ulici te ga zanima je li moguće da je dobivena građevinska dozvola za tu cestu prije nego što je odobren geodetski elaborat? Odgovorila mu je pročelnica za urbanizam Snježana Šlabek Ohman. Zanimalo ga je i jesu li građani dobili odštetu od šteta koju je napravila poljska tvrtka koja je radila na području Kutine kod geodetskih radova.
  Pročelnica za urbanizam Snježana Šlabek Ohman kazala je kako je vijećniku Vagneru sve odgovore dostavila u pisanom obliku gdje je vidljivo da je je investitor dobio građevinsku dozvolu tek kad je građevinska dozvola za cestu bila pravomoćna, a podaci su, kako ističe, dostupni uvidom u informacijski sustav prostornog uređenja.
 

Kako je odgovorio gradonačelnik s poljskom tvrtkom su vezano uz odštetu u fazi nagodbe i u pripremi je novo vještačenje i traženje veće cijene, no nema informacija vezanih uz pojedinačne probleme građana odnosno privatne osobe o čemu se može razgovarati vidjeti koji su problemi, a tu je i pravna klinika koja može dati upute.
 Drago Šivak (SDP) ukazao je na probleme vezane uz bedrenicu pa ga zanima koliko je stoke procijepljeno i hoće li grad podnijeti mjere protiv ilegalne ispaše na Lonjskom polju koja je evidentna, jer je sigurno više stoke u Lonjskom polju od one koja je procijepljena. Šivak sugerira da bi Grad trebao voditi računa o korisnicima tog zemljišta. Gradonačelnik ističe kako je sve vezano uz bedrenicu preuzelo Ministarstvo poljoprivrede  i nadzor i financijski trošak i oni će razmotriti budućnost korištenja svih tih pašnjaka. Te aktivnosti su u tijeku. Grad tu nema utjecaja niti nadležnosti – zaključio je Babić.