13. obljetnica ponovne uspostave Sisačke biskupije

Svečano misno slavlje u povodu 13. obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije, predvodio je u nedjelju, 4. prosinca u bazilici Sv. Kvirina u Sisku željezanski biskup Egidije Živković u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i dvadesetak svećenika.

Na početku biskupa Živkovića i goste iz Gradišća pozdravio je biskup Košić zahvalivši im na velikoj ljubavi koju su pokazali za one stradale u potresu. Biskup je istaknuo kako je ovo naime dvostruko slavlje u biskupiji, slavi se ponovna uspostava biskupije, ali se i slavi i što je pet stradalih obitelji dobilo svoj dom.

Uz brojne vjernike slavlju su nazočili i gosti iz biskupije Željezno te obitelji iz projekta „Krov za Hrvatsku“ čiji su domovi blagoslovljeni.

U homiliji biskup Živković je rekao kako nije mogao ostati ravnodušan i hladan na stradanje ovog kraja i to što su mnogi vjernici za svog života osjetili ne jedno, već tri progona: prvo komunizam, zatim Domovinski rat, a na kraju i potres. „Unatoč svim zemaljskim poteškoćama ja sam se vodio Kristovim evanđeljem i vjerom zaštitnika vaše biskupije svetoga Kvirina, te snagom svetoga Ivana Krstitelja. Neočekivano, brzo smo uspjeli vjeru pretočiti u djela ljubavi, tako da smo mogli skupiti puno novčanih darova od vjerskih i državnih institucija. Mi smo sagradili i darovali Hrvatskoj šest obiteljskih kuća, te Zagrebačkoj nadbiskupiji župnu kuću u Čučerju, a Sisačkoj biskupiji stan za Caritas i njegove potrebe. Hoditi, Graditi i svjedočiti. Ove citirane riječi pape Franje koje sam izgovorio u Sisku prije deset godina, iz duhovnoga nagovora, pretvorile su se u djelo ljubavi, jer je u porušenoj Banovini svima jasno da je vjera bez djela uistinu mrtva. Propovijedao sam i zato hodom evanđelja dođoh vam kao prijatelj i brat. Želim s vama graditi ovu biskupiju kao sin stare domovine Hrvatske, a posebno Banovinu odakle potječemo mi Gradišćanski Hrvati kao i moja loza Živkovića. Na kraju želio sam vam i posvjedočiti svoju blizinu u vremenu kada se nalazite u patnji, strahovima i ruševinama koje su nastale zbog potresa“, rekao je biskup Živković.

Ustvrdio je i kako se obnavljanjem kuća obnavljaju i srušene i raseljene obitelji. „Ovaj kraj s djecom i mladima je sigurna i zdrava budućnost Hrvatske. Čuvajmo ga. Što god se više ova patnička Banovina, politikom rastresa, a zemljom protresa, ovaj kraj i ovaj narod postaju čvršći i stabilniji. Mi kao Crkva, biskupi, svećenici i vjernici moramo imati na umu da smo glas Ivana Krstitelja. Sveti Augustin je rekao da je Krist riječ Božja, a da je Ivan Glas Božji. A danas smo mi taj glas. Mi smo glasnogovornici Krista. Mi smo drugi Ivan Krstitelj. A što nama Ivan poručuje? On nas poziva sa tri O: Obratite se, očistite se, obnovite se. Budite ohrabreni kršćani“, zaključio je biskup te na kraju još čestitao svima okupljenima 13. obljetnicu ponove uspostave biskupije.

Na kraju biskupu Živkoviću na dolasku i svemu što čini za stradali kraj Sisačke biskupije zahvalio je rektor bazilike Robert Jakica. 

Izvor: Sisačka biskupija