10 godina VS Rusalke : promocija CD-a „Ćeri mila“

Vokalni sastav Rusalke u Muzeju Moslavine u Kutini svečano je obilježio 10 godina rada izdavanjem CD-a „Ćeri mila“.

23 tradicijske pjesme moslavačko posavskog kraja ovjekovječene su na CD-u i na USB twisteru. Rusalke su time zaokružile jedno desetljeće rada iza kojega stoji voditeljica Slavica Moslavac, etnologinja i muzejska savjetnica, koja je svojim iskustvom jamac uspješnosti ovoga projekta.
 

Rusalke danas broje 8 članica od kojih se Lana Moslavac predstavlja na tradicijskim instrumentima od okarine, jedinke dvojnice i tambure samice. Iza sebe imaju nebrojno nastupa u svim krajevima Hrvatske, a najviše na širem području Moslavine i Posavine.


 Na zvučnom zapisu nekoliko pjesama Rusalke izvode a kapela, a nekoliko s pratnjom na tamburi samici. „Želja nam je bila zaokružiti projekt koji je krenuo 2018. kada smo tiskali pjesmaricu „Ćeri mila“ koja sadrži 64 napjeva pjesama i kola i 14 kola sa slikovnim pismom, za one koji znaju kako to otplesati. Ovim nosačem zvuka željeli smo zaokružiti projekt povodom 10 obljetnice rada“, kazala je Slavica Moslavac.  
 

Rad VS Rusalke pozdravile su ravnateljica Muzeja Moslavine Jasmina Uroda Kutlić i književnica Božica Brkan koja je tom prilikom naglasila kako to nije nimalo lak posao. Njegova važnost, među ostalim, leži i u različitosti napjeva od sela do sela, a svako od tih pojedinih bogatstava svakako je vrijedno bilježenja i čuvanja kao narodnog blaga.


Uz Rusalke nastupila su još dva ženska vokalna sastava, Kutinske dunje i Klapa Bonifacije.


  Podršku radu Rusalki svojom je nazočnošću uveličao i književnik Đuro Vidmarović. Županijska vijećnica Tena Jevak Benčić podržala je rad Rusalki ispred Sisačko moslavačke županije, a u ime Grada Kutine Rusalkama je zahvalio predsjednik Gradskog vijeća Robert Krpes. Bitno je reći da Rusalke brinu i o mlađem naraštaju koji treba nastaviti tradiciju te su tom prilikom predstavljene i Male Rusalke.