Vlasnici Yildirim grupe u Petrokemiji razgovarali s predstavnicima sindikata

Yildirim grupa u Petrokemiji želi što prije pokrenuti proizvodnju mineralnih gnojiva.
Izjavio je to u Kutini Robert Yuksel Yildrim, CEO Yildirim grupe nakon sastanka s predstavmicima sindikata u Petrokemiji.
Yildirim grupa prije 12 dana potpisala je Ugovor sa INA-om i PPD-om o kupnji 54% dionica Petrokemije. Jedinu hrvatsku tvornicu mineralnih gnojiva danas su posjetili braća Robert Yuksel i Ali Riza, koji vode Yildrim grupu.
Nakon razgovora s sindikalcima Robert Yuksel Yildirim rekao je kako „Yildrim grupa želi ulagati u Petrokemiju i podići ju na višu razinu u cilju postizanja veće efikasnosti. Kupnjom drugih tvornica mineralnih gnojiva u Belgiji i Nizozemskoj Yildirim grupa želi se pozicionirati u društvo pet vodećih proizvođača mineralnih gnojiva.“. Predsjendik Uprave Yildirim grupe dodao je kako je svjestan „da postrojenja Petrokemije nisu u najboljem stanju, ali Yildirim grupa spremna je investirati u modernizaciju tvornice. Želimo poboljšati i unaprijediti proizvodne procese u cilju bolje energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.“
Robert Yuksel Yildirim na pitanje novinara rekao je kako Yildirim grupa želi biti 100%-tni vlasnik Petrokemije d.d. Kutina. „Želimo kupiti dionice Petrokemije u vlasništvu Vlade RH. O tome razgovaramo. Yildirim grupa ne bavi se politikom i kad u suvlasništvu imate politiku nije uvijek lako voditi biznis.“
Yildirim grupa nada se kako će što prije ući u vlasništvo 54% dionica Petrokemije. „Trebamo dobiti odobrenja od raznih agencija. Nadamo se da će taj proces biti što prije završen kako bismo krenuli s proizvodnjom.“
Predsjednik Uprave Yildirim grupe nudi suradnju i lokalnoj zajendici. „Petrokemija i Kutina povezani su kao i naša tvornica u Turskoj. I tamo grad ovisi o našoj tovrnici mineralnih gnojiva pa je situacija u Kutini nešto što dobro poznamo i zato razumijemo i uvažavamo potrebe lokalne zajednice. Pružamo ruku i nudimo suradnju lokalnoj zajednici i nadamo se da će biti prihvaćena.“, poručio je predsjednik Yildirim grupe.
Davor Rakić, povjerenik sindikata EKN u Petrokemiji nakon sastanka izrazio je suzdržani optimizam. „Nadamo se da će proizvodnja u Petrokemiji biti što prije pokrenuta i pozdravljamo planove Yildirima grupe u tom smislu. Pozdravljamo i planove za investiranje u Petrokemiju te vjerujemo da će sva radna mjesta u Petrokemiji biti sačuvana te da će biti i novih zapošljavanaj.“, zaključio je povjerenik Sindikata EKN u Petrokemiji.

Budući vlasnici Petrokemije u Kutini i tvornici prvi su sastanak održali s predstavnicima radnika. U Sindikatu EKN to tumače kao pozitivan znak, tim više jer su na sastanak došli vlasnici grupacije Yildirim, braća Yildirim Ali Riza i Robert Yuksel.

Po saznanjima sindikata, u prethodnoj akviziciji u njihovom sektoru, preuzimanju Borealisove tvrtke Rosier u Belgiji, to nije bio slučaj.

Sindikat je s novim većinskim vlasnikom i prije formalnog preuzimanja Petrokemije sjeo za stol i otvorio temu budućih radničkih prava, zadržavanja zaposlenika i poštivanja kolektivnog ugovora.

Petrokemija i u uvjetima kada zbog visokih cijena plina već devet mjeseci ne proizvodi nije otpuštala zaposlenike, kojih je oko 1400.

Procjena je kompanija uključenih u preuzimanje da će za okončanje procesa, budu li ispunjeni uvjeti, trebati oko pola godine.