Udruga “Škrlet” obilježila Martinje

Udruga vinogradara i voćara „Škrlet“ u popovačkom Vinskom podrumu tradicionalno je obilježila Martinje.

Kako bi zajednički proslavili blagdan sv. Martina, okupili su se brojni članove Udruge i gosti. Dobrodošlicu i ugodnu zabavu svim okupljenima zaželio je na početku susreta dopredsjednik „Škrleta“ Ivan Hajdu zahvalivši okupljenima na dolasku, kao i na trudu i radu koji ulažu u svoje nasade. Pozvao ih je stoga da se pridruže i „Večeri škrleta i moslavačke kuhinje“, manifestaciji na kojoj će imati prilike na štandu Udruge predstaviti svoja vina sorte škrlet.

Što se tiče vinogradarske godine kojoj je polako pristigao kraj, od okupljenih se vinogradara moglo čuti kako je godina unatoč vremenskim izazovima bila dobra, količine grožđa bile su velike, a uz malo truda nastala su i kvalitetna vina.

Svečani obred krštenja mladog vina članovi Udruge po tradiciji su izveli prema moslavačkim običajima prilagođenim „Križevačkim štatutima“.

Vinski biskup oslobodio je mošt od svih nečistoća čime je i službeno pretvoren u vino. Za svaki oblik neprimjerenog ponašanja nazočni su kažnjeni obvezom ispijanja vina na koljenima ispred vinskog biskupa.

Obilježbi Martinja nazočili su i predstavnici Grada, zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić i predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec.