“U Banovoj je kućica”

 „U Banovoj je kućica“ naziv je dječjih susreta koje je 25. studenoga u Društvenom domu organizirao KUD „Banova Jaruga“. Iako su već duže vrijeme imali ideju vezanu uz druženje djece, sada su ju napokon po prvi puta i realizirali. 

Rad društva, kao i cilj ove manifestacije, okupljenima je prezentirala predsjednica Lidija Balaško. Zahvalila je tom prilikom na dolasku i gostujućim skupinama koje su također prikazale tradiciju, odnosno pjesme, plesove, brojalice i dječje igre, kao i narodno ruho, svojih mjesta.

Zahvalu za trud i očuvanje baštine, kao i očuvanje kulturnog stvaralaštva te osmišljavanje novih sadržaja, iskazao je tom prilikom i gradonačelnik Kutine Zlatko Babić, kojem je pripala i čast otvorenja manifestacije.

Na ovom prvom dječjem susretu u Banovoj Jaruzi svoja su plesno-glazbena umijeća predstavili mladi čuvari tradicije, odnosno dječje folklorne skupine KUD-a „Jasenovac, Češke besede Međurić, KUD-a „Jelenčanka“ Gornja Jelenska, kao i KPD Ukrajinaca „Karpati“ Lipovljani te dječja i odrasla skupina KUD-a „Banova Jaruga.

Za svoj su nastup svi sudionici za nastup su bili nagrađeni velikim pljeskom, što je zapravo bila i najbolja ocjena za jednu novu manifestaciju, koja je itekako potrebna u kulturno-umjetničkom amaterizmu.