Turski Yildirim postaje većinski vlasnik Petrokemije d.d. Kutina

Turska grupacija Yildirim upure Terra mineralna gnojiva i postale većinski vlasnik Petrokemije d.d. Kutina.
Potpisivanjem ugovora o kupoprodaji s turskom grupacijom Yildirim započeo je proces promjene vlasništva tvrtke Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u kutinskoj Petrokemiji, objavljeno je u četvrtak u zajedničkom priopćenju Ine, PPD-a i Yildirim Grupe.
“Do promjene vlasništva i okončanja ovoga procesa doći će nakon što budu ispunjeni uvjeti iz samog kupoprodajnog ugovora”, navodi se u priopćenju o ugovoru koji je u četvrtak navečer potpisan u Zagrebu.
Proces procjene poslovanja Petrokemije i ključnih pokazatelja tzv. due diligence te pregovori trajali su nešto više od dvije godine, ističe se u priopćenju, u kojem se ne navodi vrijednost transakcije.
Terra Mineralna Gnojiva partnersko je društvo u vlasništvu PPD-a i Ine koje je u vlasničku strukturu Petrokemije ušlo 31. listopada 2018. godine.
“Tada je izvršena dokapitalizacija Petrokemije odnosno uplata od 300 milijuna kuna, od kojih su obje tvrtke uplatile po 150 milijuna. Na taj način izbjegnut je stečaj te je započelo razdoblje stabilizacije i oporavka Petrokemije. Od 2018. godine do danas kompanija je prošla put od 500 milijuna kuna gubitaka do poslovanja s dobiti”, navodi se u priopćenju.
Također se podsjeća da su PPD i Ina, kroz tvrtku Terra Mineralna Gnojiva, restrukturirali i optimizirali poslovne procese u jedinoj hrvatskoj tvornici mineralnih gnojiva, izmijenjen je model poslovanja koji sada prati potrebe, ali i kretanja na tržištima. Provedeno je organizacijsko, poslovno i financijsko restrukturiranje.
“Od 2018. do danas vlasnici si nisu isplaćivali dividendu već je sav novac vraćen u kompaniju s ciljem daljnjeg razvoja i održavanja zaposlenosti”, navodi se u priopćenju.
Ističe se i kako je, zbog visoke cijene plina, Petrokemija ove godine zaustavila proizvodnju.
“Unatoč tome, nije došlo do otpuštanja te su sve vrijeme isplaćivane plaće i poštovana sva prava iz kolektivnog ugovora. Danas je Petrokemija spremna za daljnji razvoj poslovanja i zaslužuje partnera koji poznaje tržište mineralnih gnojiva, donosi nova znanja i jamči budući razvoj te otvara vrata novim tržištima i proizvodima”, naglašavaju iz PPD-a, Ine i Yildirima.
Kako se navodi, turski Yildirim je globalna industrijska grupacija koja je aktivna u devet sektora – metalurgija i rudarstvo, upravljanje lukama, mineralna gnojiva, energetika i trgovina energentima, logistika, međunarodna trgovina, građevinarstvo i nekretnine te financijske usluge.
Braća Ali Riza i Robert Yuksel Yildirim druga su generacija obitelji i upravljaju poslovanjem tvrtke od 1995. godine.
Yildirim Grupa globalna je sila s poslovnim operacijama u 54 zemlje na pet kontinenata, koja zapošljava više od 18.000 ljudi, navodi se u priopćenju.
“Svi uključeni u proces kupoprodaje nadaju se njegovu uspješnom zaključenju. Ako se ta očekivanja ispune, novi suvlasnici predstavit će se građanima Kutine i hrvatskoj javnosti”, zaključuje se u priopćenju.