Svečana sjednica uz Dan grada Kutine

U kutinskom Domu kulture na Dan grada održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Kutine koju je tradicionalno otvorio zbor Osnovne glazbene škole Borisa Papandpula pod ravnanjem prof. Natalije Švirtlich.

  Sjednici su prisustvovali brojni uzvanici među kojima i sisačko moslavački župan Ivan Celjak, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Dražen Bošnjaković, te izaslanik predsjednika Vlade RH, ministar rada i mirovinskog sustava Marin Piletić.  

Kratak pozdravni govor predsjednika Gradskog vijeća Kutine Roberta Krpesa uključivao je, među ostalim, podsjećanje na važnu ulogu hrvatskih branitelja za sve što danas uživamo.

Krpes je zahvalio tom prilikom i građanima Kutine na strpljenju i razumijevanju vezano uz aktualne projekte koji se provode u gradu.  

Uzvanicima se tradicionalno obratila i predsjednica Dječjeg gradskog vijeća, Hana Ružička, koja je predstavila kratak presjek rada ovog savjetodavnog tijela tijekom protekle godine i zahvalila na naporima uloženim u poboljšanje standarda djece i mladih u Kutini.


  Kroz desetminutni film pod nazivom “Kutina 2022.” Prikazani su projekti na kojima se radilo protekle godine. Godina je kako se ističe, bila vrlo izazovna, no teške okolnosti nisu zaustavile planirane projekte. Izgradnja Dječjeg vrtića, te uspostava jednosmjenskog rada u OŠ Banova Jaruga, dio su kapitalnih ulaganja usmjerenih na djecu i mlade. Izgradnja dvorane IV i pump track staze, obnova igrališta kod Tehničke škole, te postavljanje umjetnog travnjaka na gradskom stadionu dio su  prikazanih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje uvjeta života mladih, odnosno sporta općenito. Istaknut je nastavak dodjele potpora raznih vrsta od sufinanciranja učeničkog i studentskog standarda, do potpora poduzetnicima. Od infrastrukturnih projekata najvažniji je Aglomeracija koja je, vidljiva na svakom koraku, obilježila ovu godinu. Prikazan je završen novi most, gradnja zgrade POS-a na Trgu dr. Franje Tuđmana, kao i početak radova na izgradnji Doma za starije i nemoćne u Domu zdravlja Kutina u suradnji sa Sisačko moslavačkom županijom.


   Gradonačelnik Zlatko Babić u svom govoru nadovezao se na prikazani filmski osvrt zaključujući kako ima mjesta za optimizam jer projekti koji se rade bit će i završeni, bez obzira na aktualnu globalnu krizu. Zahvalio je svim gradskim vijećnicima na suradnji koju drži vrlo dobrom i usmjerenom na razvoj Kutine. Zahvalio je i načelnicima i gradonačelnicima susjednih gradova i i općina, te gostima iz prijateljskih gradova Dimitrovgrada i pokrajine Mein Kinzig. Naglasio je  kako je suradnja sa županijskom i državnom razinom od velike važnosti za Kutinu te naveo brojne projekte koji su u tijeku zahvaljujući suradnji s državnim tvrtkama kao što su Hrvatske vode, Hrvatske ceste, Hrvatske šume i Hrvatske željeznice. Vezano uz situaciju u Petrokemiji koja je uspjela održati stabilnost i u ovako teškim uvjetima, istaknuo je kako vjeruje da će uprava i država raditi najbolje što je moguće u interesu Kutine.


   Sisačko moslavački župan Ivan Celjak suradnju s Gradom Kutinom ocijenio je dobrom, te izdvojio zajedničke projekte od Doma za starije i nemoćne, do ulaganja u Tehničku školu Kutina koja su ove godine bila značajna. Celjak je tom prilikom podsjetio na tešku situaciju koju je zatekao u županijskom proračunu pri preuzimanju vlasti, a koja je nakon potresa bila dodatan otežavajući faktor za upravljanje županijom. S tih aspekata ulažu se veliki napori u obnovu županije – navodi župan.

 Potporu Babiću dao je i bivši kolega, nekadašnji gradonačelnik Novske, a sada ministar rada i socijalne skrbi Marin Piletić. On je kao predstavnik Vlade RH rekao kako projekti u Kutini idu dobrim smjerom, te kako su u njih ukjučene potrebe svih struktura stanovništva od najmlađih do nasjtarijih. Piletić je građanima čestitao Dan grada i poželio svima uspjeh u daljnjem radu.
 

Na istom tragu govorio je izaslanik predsjednika Sabora RH, Dražen Bošnjaković koji je čest gost u Kutini. Istaknuo je kako Kutina ima podršku s državne razine što je vidljivo i po brojnim projektima, te kako će ona takva biti i u budućnosti.
 

Sjednica je protekla u svečanom tonu dodjele nagrada grada, Vladimiru Balgaču posthumno za životno djelo, te Matiji Sloupu, godišnju nagradu grada. U glazbenom programu sudjelovali su učenici osnovne glazbene škole Tena Nenadić, Klara Šćapec i Gabi Krpes.

Dan grada Kutini su čestitali i predsjednica Gradskog vijeća Dimitrovgrada Gergana Krasteva, te počasni vijećnik pokrajine Mein Kinzig, Uwe Hauser.