Sastao se Eko odbor Dječjeg vrtića Popovača

Na sastanku članova Eko odbora Dječjeg vrtića Popovača predstavljen je osvrt na već realizirane aktivnosti odnosno Plan rada do kraja aktualne pedagoške godine.

Eko koordinatorice Marija Ginder, Marija Mišković i Marina Ovčariček podsjetile su kako je popovački vrtić svoj eko status stekao još 2011., a višegodišnjim je predanim radom opravdao provođenje međunarodnog programa Eko škole te je zasluženo nagrađen Zlatnim statusom. Sastanku su nazočili ravnateljica vrtića Andreja Zeman, Ivor Stanivuković, direktor Komunalnih servisa koji su uz Neuropsihijatrijsku bolnicu ‘Dr. Ivan Barbot’ kumovi na projektu te predstavnica roditelja Tihana Bastalec, a kako je naglašeno, kao glavna tema ovogodišnjeg eko programa definirana je ‘Zdrava hrana’ te će se ona prožeti kroz niz različitih aktivnosti u svim vrtićkim skupinama.

“Zdravo se hranimo i prirodu branimo” stihovi su iz eko himne Dječjeg vrtića Popovača, izdvojeni kao slogan pod kojim će djeca starijih skupina biti nositelji aktivnosti vezanih uz glavnu eko temu u ovoj pedagoškoj godini. Formiranje centra aktivnosti, jesensko čišćenje vrta u dvorištu vrtića, sudjelovanje u programu manifestacije Dani meda i pčelinjih proizvoda, izrada vitaminskih napitaka, izrada 3D piramide zdrave prehrane i popunjavanje s namirnicama, radionice s zdravstvenom voditeljicom, neke su od navedenih aktivnosti. Od početka pedagoške godine do sada, Dječji vrtić Popovača proveo je niz aktivnosti obilježavajući, među ostalim, Hrvatski olimpijski dan, Europski tjedan mobilnosti, Dana za zdrave zube, dolazak jeseni, Dječji tjedan, Dane kruha, Svjetski dan hrane, Tjedan jabuka, Svjetski dan štednje. Kako su izvijestile eko koordinatorice, u tijeku je i nastavak jesenskog uređivanja dvorišta, izrada dječje kuharice kao i božićnih ukrasa te uređivanje kućica za ptice u dvorištu vrtića. Planom rada obuhvaćena je, među ostalim, i akcija prikupljanja starog papira i PET ambalaže, priprema hrane za ptice, predavanja i radionice vezana za važnost zdravih namirnica, obilježavanje božićnih blagdana, obilježavanje Međunarodnog dana vlažnih staništa i Dana šuma, Svjetskog dana voda, Svjetskog dana zdravlja, Dana planete Zemlje, prikaz tradicionalnog slavljenja fašnika, uređivanje cvjetnih gredica. Vrtićanci će sukladno usvojenom Planu organizirano posjetiti gradsku tržnicu Dolac u Zagrebu kao i popovačku Tržnicu te Reciklažno dvorište i lokalne prodavaonice hrane i farme životinja, a sudjelovat će i u Olimpijadi dječjih vrtića SMŽ. U mjesecu svibnju održat će tradicionalnu priredbu u kojoj će se predstaviti sve odgojne skupine, a tijekom cijele godine djeca će zajedno sa odgojiteljicama i stručnim timom te eko koordinatoricama uređivati Eko- kutak i pano te provoditi Eko- patrolu unutarnjeg i vanjskog prostora.